Skip to content

Securiști împotriva heavy metal. „Metaliștii de la blocul 9”, bătuți crunt

Nu poate contesta nimeni faptul că Reșița a fost și este un pol al muzicii heavy metal, gen muzical pe care Securitatea nu-l agrea și-l asocia constant cu manifestări împotriva orânduirii socialiste.

Rockerii, nu numai din Reșița, au avut de suferit de pe urma pulanelor sistemului. De pe urma unor turnătorii, de pe urma unor găuri din gândirea opresivilor, metaliștii din Reșița, în special cei de la Blocul 9 de pe Bd. Republicii, erau cunoscuți. Europa Liberă le dădea dedicații. Urgie pentru conțopiștii Securității care nu au găsit decât un remediu: PULANUL și BĂTAIA. Asta a însemnat să îți placă heavy-metal înainte de ’89.

Țin minte și acum concertele IRIS întrerupte. Când a apărut Floare de Iris, știam toți la se referea Minculescu.

Un raport din septembrie 1989 întocmit de o doamnă securistă, Marinela Răsteanu, arată îngustimea sistemului și lipsa de înțelegere a acestui fenomen.

Această securistă n-a înțeles nimic din metalul reșițean. A fabulat doar pentru a-i vedea trimiși spre distrugere pe oamenii care nu erau ca ea.

Am vorbit cu câțiva dintre cei bătuți crunt de milițieni și securiști pentru că ascultau Black Sabbath. Din stilou, securista a inventat și a produs raportul de mai jos:

Într-un oraș ca Reșița, centru siderurgic unde metalul trebuia să curgă, metaliștii se scurgeau plini de sânge pe treptele Securității și Miliției.

În arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității există un raport de două pagini care arată dușmănia sistemului față de metaliști:

„Dosar nr. 10878 vol. 3 Arhiva Fond Documentar Cotă CNSAS D 013735 vol 3
Referitor la Informări ale Securității Jud. Caraș-Severin din perioada 01.01 – 31.10.1989

Ministerul de Interne
Inspectoratul Județean Caraș-Severin
Serviciul I

Strict Secret
23 Septembrie 1989

RAPORT

Raportăm că pe linia problemei „Tineret – Învățămînt” s-au obținut informații din care rezultă că și în municipiul Reșița unii tineri sînt adepți ai curentului de muzică HEAVY METAL, cu o largă arie de răspîndire în Occident, care prin formațiile KILLER’S, (UCIGAȘII), VAMPIR, MANIAC, D.A.F. (Formație din RFG anticomunistă), AC-DC (Anticriștii împotriva comuniștilor), propagă (prin textele muzicale și formele de manifestare) idei anticomuniste, neonaziste și antistatale.

Plecînd de la acceptarea acestui gen de muzică, răspîndită pe calea undelor posturilor de radio străine, îndeosebi „Europa liberă”, care nu întîmplător are o rubrică specială pentru muzica HEAVY METAL, pe care o difuzează la cerere – și nu numai – deseori colorată cu diverse știri și comentarii negative la adresa comunismului în general și a țării nostre în special, dar și pe alte căi, unii tineri au îmbrățișat acest gen de muzică, astfel că în municipiul Reșița au fost identificați peste 50 de tineri în vîrstă de 17 – 24 de ani, proveniți din diferite medii sociale, majoritatea elevi, cu tendințe de a se constitui în anturaje, pe criteriul pasiunii ușor exaltate pentru acest gen de muzică și practicile rituale ce o însoțesc.

Cu prilejul unor înîlniri ale acestora, la domiciliile părinților, pe dealuri, în parcuri etc., au făcut dovada unor înclinații spre violență, tulburarea ordinii și liniștei publice, acte de huliganism și sadism.

Foto arhivă personală O.R. În fundal e scris „Nu faceți mizerie”

La spectacolele formațiilor IRIS și HOLOGRAF, care au în repertoriu acest gen de muzică, ca urmare a manifestărilor violente din partea unora dintre cei menționați, a fost necesară întreruperea spectacolelor pentru restabilirea ordinii.

În procesul verificărilor întreprinse am stabilit că audierea muzicii la posturile de radio străine a fost urmată de cele mai multe ori de comentarii tendențioase a emisiunilor transmise de postul de radio „Europa liberă” și de exprimarea nemulțumirii față de pretinsa lipsă de libertate, considerînd, după opinia lor, că nu se pot manifesta și realiza cum doresc în țara noastră.

Unii dintre acești tineri au fost semnalați cu intenții de trecere frauduloasă a frontierei de stat, legături cu postul de radio „Europa liberă”, care de altfel le-a și transmis o melodie cu dedicație „Pentru metaliștii de la blocul 9”, rude și relații în Occident, furturi din locuințe, degradări de bunuri etc.

Unul dintre tineri, în prezent arestat, a preconizat crearea de panică în rîndul populației prin punerea în libertate a celor doi lei din grădina zoologică.

Pentru stoparea acestor tendințe și prevenirea degenerării lor în fapte cu consecințe grave am întreprins un complex de măsuri după cum urmează:

– informarea organului de partid, care prin intermediul Inspectoratului școlar județean, a Comitetului județean de cultură și educație socialistă, a celorlalți factori educaționali, a intensificat procesul de educație și de supraveghere a activităților cultural-distractive atît în școli, cît și în afara acestora;- au fost organizate acțiuni de pregătire contrainformativă în toate liceele din județ în scopul creșterii spiritului combativ în apărarea cuceririlor revoluționare din țara noastră,a vigilenței față de influențele nocive din exterior;

– prin organele de miliție au fost trimise în justiție 3 elemente;

– avertizate 10 persoane;

– atenționate 3 elemente;

– în 10 cazuri s-a realizat influențarea pozitivă;

– 10 elemente au fost date în grija părinților.

Prin măsurile întreprinse s-a reușit estomparea acestor preocupări, încadrarea în muncă a celor fără ocupație și întărirea controlului factorilor educativi asupra lor.

Organele noastre urmăresc în continuare evoluția situației operative pentru a putea interveni preventiv, conlucrînd cu factorii implicați și cu unele județe cum sînt: Timiș, Hunedoara, Cluj, Dolj, Prahova, pe raza cărora sînt semnalate legături ale acestora.

COORDONATORUL PROBLEMEI
Lt. maj. Răsteanu Marinela”

Marinela fabula în ceea ce privește măsurile întreprinse. Am vorbit cu câțiva dintre cei implicați. Gabi Broască (foto) își aduce aminte cum a fost bătut crunt de organele statului zile la rând. Nu numai el. De trei ori i-a săltat Securitatea.

„Era într-o luni. Pe la patru după-amiază. Ne-au luat pe toți. Duminica de dinainte am auzit la Europa Liberă la rubrica lui Radu Teodor care se numea Metronom by Request difuzată de la 15-18 o dedicație pentru „băieții de la blocul nou.” ( n.r. – blocul 9 de pe bulverdul Republicii din Reșița)

De fapt, dedicația era, ca să nu avem probeleme, pentru `băieții de la blocul nou`. S-au prin securiștii și știam din seara dedicației că vom avea probleme. Au venit luni pe la 16.00. Ne-au bătut trei zile la rând cu pulanele.

Pe unul dintre blocurile de lângă Republicii 9 era scris și „Jos Ceaușescu”. Ne-au pus să scriem la fel. N-am vrut că ne-am gândit că va fi și mai rău. Faza cu leii de la grădina zoolgică nu o știu. E o prostie.

Veneau să ne întrebe ce înseamnă Black Sabbath scris pe ziduri. Nu știu cine ne turna, dar erau destui care mă trimiteau la tuns.

Nu uit numele celui care ne-a bătut cel mai rău: Tîrfăloagă. L-am văzut după Revoluție. Era în Miliție!”

SUCEAVA: Un grup de creștini încearcă să interzică un festival rock. Draconizează județul și poluează mințile

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!