Șeful Poliției Anina, colaborator al Securității. „Mi se pare o prostie! Ce să zic? Să râd, să plâng?”

Comisarul de poliţie Ion Mihai Bîrdeanu, împuternicit în funcția de șef al Poliției orașului Anina din județul Caraș-Severin, a fost colaborator al Securității.

Documentul din care reiese această calitate este o caracterizare care arată atașamentul acestuia față de organele Securității.

Colaboratorul era persoana recrutată de Securitate care avea posibilităţi limitate sau ocazionale de a furniza informaţii de interes operativ.

În funcţie de valoarea rezultatelor obţinute, a informaţiilor la care avea acces sau de aptitudinile dovedite pe parcursul relaţiei cu ofiţerul de legătură, colaboratorul putea fi trecut în categoria superioară a informatorilor sau în cea inferioară a persoanelor de sprijin.

În dosarul de fond documentar numărul 002226 (volumul 1), aflat în arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS se găsește un mic document scris la mașină din care reiese că șeful Poliției Anina a fost recrutat de Securitate în perioada în care își satisfăcea stagiul militar.

Documentul are numărul 00155107 și este semnat de șeful Biroului de Contrainformații (C.I.) al UM 0520 Timișoara.

Comisarul de poliție Ion Mihai Bîrdeanu era fruntaș în cadrul U.M. 0389 Lugoj când a primit numele conspirativ „Pavel” la data recrutării, 11 iunie 1987. 

Loc de muncă (înainte de încorporare) C.S.Reșița
Profesia (ocupația în viața civilă) Laborant
Aprecieri asupra calităților și posibilităților de informare: corespunde muncii de contrainformații.
Data abandonării: 09.05.1988

CNSAS a anonimizat în copiile solicitate numele lui Bîrdeanu

Abandonarea însemna excluderea unei surse din reţeaua informativă și era motivată şi consemnată într-un raport supus aprobării superiorilor ierarhici.

Conform CNSAS, motivele cele mai frecvente care justificau abandonarea unei surse erau lipsa posibilităţilor informative, deconspirarea legăturii cu Securitatea, refuzul de a mai furniza informaţii, încheierea stagiului militar (în cazul soldaţilor recrutaţi de organele de contrainformaţii militare) sau dobândirea calităţii de membru de partid.

Ion Mihai Bărdeanu (stânga), felicitat în 2014 cu ocazia înaintării în grad (Sursa foto:infocs.ro)

La trecerea în rezervă, colaboratorilor li se făcea o scurtă caracterizare privind activitatea desfășurată în rețea:aportul adus în munca informativă, sinceritate, obiectivitate, vicii etc, precum și propunerea ofițerului C.I. în vederea valorificării acestuia de către inspectoratul județean după trecerea în rezervă.

În cazul fruntașului colaborator Bîrdeanu, caracterizarea făcută de ofițerul de Securitate a fost următoarea:

„Pe timpul colaborării cu organul de contrainformații a furnizat un număr însemnat de informații de interes operativ, depune interes în culegerea de informații, este atașat organelor noastre, a dat dovadă de sinceritate, obiectivitate în rezolvarea sarcinilor ce i-au fost trasate, nu este stăpînit de vicii, dispune de calități și consider că poate fi folosit și pe viitor de către organele M.I.”

L-am contactat pe comisarul de poliție Ion Mihai Bîrdeanu pentru a-l întreba despre perioada în care a fost recrutat și a dat Securității un număr însemnat de informații de interes operativ.

„Mă surprinde treaba. Dacă există documentul, nu am niciun fel de rezerve. Ce să zic? Să râd, să plâng? Dumneavoastră știți pe ce vă bazați”, a declarat ofițerul pentru News Romania.

Bîrdeanu a mai adăugat că își „rezervă dreptul să intervină și să acționeze în consecință” după publicarea articolului.

„Ar trebui să vedem cine a întocmit materialul. E foarte important. În momentul de față mi se pare o prostie”, a încheiat comisarul.

Răspunsul pentru comandantul Poliției Anina este: Serviciul de contrainformații pentru C.T.S. Biroul C.I. pe lîngă U.M.0520 Timișoara / Fișa colaboratorului din rîndul militarilor în termen”.

Dosarele Securității: Episodul IV. Sabotaj la mina de cărbuni din Anina

Pastor al cultului penticostal, informator al Securității. Credincioșii, prigoniți

Curtea de Apel București a decis: Băsescu, turnător la Securitate

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.