Skip to content

Vaccinul antigripal din Uniunea Sovietică, scump și cu efecte dezastruoase pentru români

Problema vaccinului antigripal nu este una nouă pentru autoritățile din România. În 1968, Securitatea informa organele de partid și de stat că vaccinul antigripal adus din U.R.S.S. creează epidemii de gripă în loc să le prevină.

Citiți mai jos o astfel de notă din dosarul cu număr de fond documentar D 0000117 aflat în arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Menționez că erorile gramaticale aparțin celor care au întocmit documentul.

„Consiliul Securității Statului

Inspectoratul de Securitate al Județului Caraș-Severin
Nr. 20.152/5.III.1968
Strict secret

Către,
Comitetul Județean P.C.R. Caraș-Severin

-pers.tov. prim secretar Făsui Ilie

Vă informăm că din materialele ce le deține organele noastre, rezultă că salariaților din întreprinderile orașului Reșița se aplică vaccinul antigripal, importat din U.R.S.S.

Aplicarea acestui vaccin antigripal, nu dă rezultatele preconizate, deși este un medicament foarte scump.

În ultimii 2-3 ani s-a constatat că după fiecare perioadă de vaccinări antigripale, urmează o perioadă de epidemii de gripă masivă.

Această boală are proprietatea de a slăbi organismul și a reactiva unele boli profesionale localizate ducînd la complicații cu consecințe deosebit de grave.

Din datele statistice cunoscute de organele noastre numai la Circumscripția medicală nr. 9 de la Combinatul Siderurgic Reșița în cursul anului 1967 s-au înregistrat în urma vaccinării 103 cazuri de viroze gripale cu 529 zile concediu medical, 29 de cazuri de gripă cu 136 zile concediu medical și altele.

Menționăm că o parte dintre bolnavi după reluarea lucrului au fost parțial inapți pentru a desfășura o activitate normală, de asemenea au fost provocate și alte boli suspecte de viroze gripale care s-au soldat cu peste 320 zile concediu medical.

Inspector șef
Lt. Col. Malea Petru 
Conceptat: Lighezan Iosif
Dactilo: Hoșman Elisabeta
Redactat: două exemplare”

Potrivit unei publicații a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, prim-secretarul Ilie Făsui a fost exclus din Comitetul Central al Partidului Comunist Român în 1972 pentru „pentru încălcarea eticii comuniste și neglijențe serioase în munca sa la comitetul județean Caraș-Severin al P.C.R.”.

Ilie Făsui s-a născut în 20 ianuarie 1924 în comuna Baia de Fier, județul Gorj. A fost membru supleant al C.C. al P.C.R. între 23 iulie 1965 și 12 august 1969) și membru al C.C. al P.C.R. în perioada 12 august 1969–aprilie 1972.

Avea patru clase de gimnaziu și a făcut școala de subofițeri din Râmnicu-Vâlcea (1944), apoi un curs de partid de 45 de zile în vara anului 1947.

Profesia de bază era lăcătuș și a urmat Universitatea de Partid „Ștefan Gheorghiu”, apoi Academia de Studii Economice, iar între 1969 și august 1972 a fost ales deputat în Marea Adunare Națională.

Șeful Poliției Anina, colaborator al Securității. „Mi se pare o prostie! Ce să zic? Să râd, să plâng?”

Pastor al cultului penticostal, informator al Securității. Credincioșii, prigoniți

DOSARELE CIA: Securitatea nu putea opri atacurile teroriste care au vizat România

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!