Skip to content

Ajutor pentru firmele mici și mijlocii din România care fac comerț internațional

Comisia Europeană a lansat un site pentru facilitarea comerțului internațional pentru firmele mici și mijlocii în afara Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA.

Portalul este gratuit și se numește Access2Markets. A fost nevoie de acesta pentru a ajuta companiile să se asigure că produsele lor sunt eligibile pentru reduceri de taxe.

Uniunea Europeană are o mare rețea de acorduri comerciale cu peste 70 de țări și regiuni și în prezent negociază o serie de noi oferte.

Access2Markets transformă acest set complex de reguli în informații practice astfel încât firmele mai mici să poată avea acces mai ușor la informații privind condițiile comerciale pentru importul de bunuri în Uniunea Europeană și pentru exportul de bunuri, în peste 120 de piețe externe.

Portalul permite companiilor să găsească informații despre bunurile importate și exportate, precum: tarife, impozite, reguli de origine, cerințe ale produsului, proceduri vamale, bariere comerciale, statistici privind fluxul commercial.

Noul portal Access2Markets include, explicații, tutoriale și întrebări frecvente pentru a ajuta la analizarea beneficiilor comerțului cu fiecare dintre partenerii comerciali ai UE. Mai oferă și detalii de contact pale autorităților vamale și alte autorități publice din statele membre ale UE și pentru partenerii comerciali ai UE. F

Firmele pot utiliza, de asemenea, portalul pentru a contacta DG TRADE (Directoratul General pentru Comerț) pentru a raporta barierele comerciale pe care le întâmpină.

Instrumentul de autoevaluare Access2Markets, ROSA (Autoevaluarea Regulilor de Origine), oferă asistență specială cu privire la regulile care definesc „naționalitatea economică” a unui produs cunoscute sub numele de „reguli de origine”.

Acestea sunt personalizate în fiecare tranzacție comercială, asigurându-se că sectoarele sensibile ale pieței sunt protejate și că companiile pot solicita taxe vamale reduse sau eliminate, astfel cum sunt stabilite în acord, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

Fiecare produs comercializat la nivel internațional are un cod care determină ce taxe de import și taxe naționale sau locale trebuie plătite. În Access2Markets, companiile pot găsi nu numai codul, ci și ce taxe trebuie să plătească în fiecare jurisdicție.

Instrumentul My Trade Assistant al portalului permite companiilor să caute informații despre taxe, impozite, reguli de produs și cerințe, de la un produs la altul, pentru fiecare piață.

Portalul este optimizat pentru utilizare pe smartphone-uri și tablete, include o serie de funcții suplimentare ușor de utilizat pentru a ajuta oamenii de afaceri să profite la maximum de acordurile comerciale ale UE gratuit.

Portalul Access2Markets poate fi accesat fie direct la: https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/content, fie accesând website-urile ANSVSA şi DSVSA judeţene şi a muncipiului Bucureşti.

Boris Johnson a stabilit un BREXIT fără Acord. Măriri de prețuri la alimente și riscuri pentru siguranța publică

România și Ungaria, campioane în investigațiile OLAF privind fondurile europene

Germania, ministrul Agriculturii: „Carnea este prea ieftină. Acest lucru nu mai este acceptabil”