Skip to content

Criza cerealelor din Ucraina. Din 9.700 de transporturi, 11 aveau probleme

Criza cerealelor din Ucraina. Din 9.700 de transporturi, 11 aveau probleme

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis pe 20 aprilie 2023 un comunicat de presă din care reiese că din 9.700 de verificări ale transporturilor de cereale și produse de origine nonanimală provenite din Ucraina, doar 11 au fost cu probleme.

ANSVSA este autoritatea responsabilă pentru controlul oficial al produselor de origine nonanimală, atât pentru consum uman, cât și pentru hrana animalelor. Instituția susține în comunicat că „efectuează cu regularitate verificări inclusiv ale transporturilor de cereale provenite din Ucraina, indiferent de rutele de transport”.

ANSVSA realizează controale pentru fiecare transport provenit din Ucraina la frontieră, dar și la locurile de destinație finală, în cazul importurilor: depozite de cereale, unități de procesare și comercializare.

De la începutul conflictului din Ucraina, ANSVSA a realizat peste 9.700 de verificări. Analizele de laborator prelevate din cereale și produse de origine nonanimală au fost înregistrate nouă probleme la soia și șrot de soia care erau modificate genetic.

Alte două probleme au fost găsite la semințe de floarea soarelui și grâu unde era depășită limita maximă admisă pentru reziduuri de pesticide. În acest caz, produsele nu au intrat în lanțul alimentar.

Buletinele de analiză la soia și șrot de soia au indicat că aceste cereale sunt modificate genetic și ar fi trebuit să respecte procedurile UE în ceea ce privește importul, procesarea și utilizarea ca aliment și furaj.

Practic, nu erau etichetate și însoțite de documente din care să rezulte că sunt modificate genetic, așa că  toată cantitatea la care s-au găsit nereguli este reținută într-un depozit până va fi etichetată cum trebuie și se vor respecta regulile trasabilității. Abia apoi va putea fi comercializată.

„România a început să pună în practică la frontieră primele măsuri de supraveghere strictă a transporturilor de cereale din Ucraina. Fermierii consideră însă că deciziile sunt tardive, dovadă că prețurile în piață s-au prăbușit. Și totuși, acest lucru nu se vede și în prețul pâinii și al produselor de panificație, care de un an se scumpesc în continuu”, se arată într-un material TVR.

Primele camioane cu cereale din Ucraina au fost sigilate la Galați, transporturile urmând a fi strict monitorizate cât timp tranzitează România. Cerealele ieftine provenite din Ucraina sunt exceptate de taxe vamale, din cauza războilui, aceasdtă măsură ducând la la scăderea masivă a prețurilor pe piața României.

Grâul de panificație s-a ieftinit cu 20% de la începutul anului, dar prețurile la pâine și produse de panificație cresc constant. Procesatorii români cer guvernului să interzică importurile de făină și alte produse din Ucraina dacă nu respectă standardele de siguranță ale UE.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și rapiță din Ucraina până pe 5 iunie 2023. Această măsură nu a fost pe placul Poloniei, Ungariei și Slovaciei care au impus propriile interdicții.

Până când data de 5 iunie va fi una certă, România vă fi sub presiune din cauza importurilor ucrainene. Confruntat cu aceste probleme, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a cerut ajutorul din guvern în stilul său specific: „ Vă cer sprijin, stimați colegi să nu mă lăsați în luptă singur. Sunt multe puști pe mine”.

DAEA: „Românii mănâncă astăzi mai puţin peşte decât cormoranii”

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!