Skip to content

Cu cât alcool, tutun și numerar putem circula în cadrul UE. Iată detaliile cele mai importante

Dacă sunteți simplu cetățean, cantitatea de mărfuri pe care o puteți cumpăra și lua cu dumneavoastră când călătoriți dintr-o țară a UE în alta nu este limitată, atâta timp cât ați făcut cumpărăturile pentru uz personal și nu în scopuri comerciale.  Cu toate acestea, fiecare țară are posibilitatea de a impune limite. Taxele (TVA și accize) sunt incluse în prețul pe care îl plătiți în țara din care cumpărați produsul, deci nu vi se vor mai percepe taxe în altă țară din UE.

Totuși, pentru a stabili dacă produsele sunt cumpărate pentru uz personal, autoritățile vamale din UE pot verifica anumite lucruri: dacă dețineți o întreprindere comercială sau dacă lucrați pentru o astfel de întreprindere, cum sunt împachetate și transportate produsele, cu ce cantitate de produse călătoriți etc.

Limite pentru alcool și tutun în UE

Menționăm că fiecare țară din UE poate stabili o limită maximă pentru cantitatea de tutun sau băuturi alcoolice pe care o puteți introduce în țară. Aceste cantități maxime trebuie să fie de cel puțin:

  • 800 de țigarete
  • 400 de țigări de foi (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare)
  • 200 de trabucuri
  • 1 kg de tutun
  • 10 litri de băuturi spirtoase
  • 20 de litri de vin cu adaos de alcool
  • 90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos)
  • 110 litri de bere

Limite diferite pentru țigări

Unele țări din UE limitează numărul de țigări pe care le puteți aduce din alte țări din UE, dacă țările respective nu percep nivelul minim al accizelor. Totuși, această limită nu poate fi mai mică de 300 de țigări. Înainte de a pleca, întrebați autoritățile vamale din țara în care călătoriți.

În Austria, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Slovenia și Suedia aplică în prezent limite mai mici pentru călătorii provenind din Bulgaria, Ungaria și Lituania.

Deplasarea cu cantități care depășesc limitele

Dacă autoritățile vamale vă suspectează că transportați produse care nu sunt pentru uz personal sau sunt destinate comercializării, va trebui probabil să dovediți că ați cumpărat produsele pentru dumneavoastră (furnizând, de exemplu, dovada achiziționării). Dacă nu sunteți în măsură să prezentați dovezi suficiente, este posibil să vi se ceară să plătiți accize sau să vi se confiște produsele.

În cazul călătorilor cu vârsta sub 17 ani, se aplică norme mai stricte. Acestea pot varia de la o țară la alta, deci informați-vă înainte de a pleca în călătorie.

Transportul de numerar

Dacă intenționați să intrați sau să ieșiți din UE cu cel puțin 10 000 de euro în numerar (sau echivalentul în alte monede), trebuie să declarați suma autorităților vamale. În cazul în care nu faceți acest lucru, autoritățile vamale pot să vă confiște banii și să vă amendeze. Nu uitați că autoritățile vamale pot efectua controale individuale și vă pot verifica bagajele și/sau mașina.

Dacă doriți să călătoriți dintr-o țară a UE în alta, având asupra dumneavoastră cel puțin 10 000 de euro în numerar (sau echivalentul în altă monedă), trebuie să verificați la autoritățile vamale din fiecare țară pe care o tranzitați dacă trebuie să declarați suma respectivă.

TVA și accize la intrarea pe teritoriul UE

Dacă intrați în UE venind dintr-o țară terță, puteți aduce cu dumneavoastră, fără a plăti TVA și accizebunuri pentru uz personal în limitele menționate mai jos. Același lucru este valabil și în cazul în care veniți din Insulele Canare, insulele anglo-normande, Gibraltar sau alte teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA și accize.

Băuturi alcoolice

Puteți transporta:

  • 4 litri de vin și
  • 16 litri de bere

De asemenea, mai puteți transporta:

  • un total de 1 litru de băuturi spirtoase cu un conținut de alcool de peste 22 % vol. sau 1 litru de alcool nedenaturat (alcool etilic) cu un conținut de alcool de 80 % vol. sau 2 litri de vin cu adaos de alcool sau vin spumant.

Fiecare dintre aceste cantități reprezintă 100 % din totalul admis pentru alcool și băuturi alcoolice. Puteți împărți aceste cantități pe jumătate. De exemplu, puteți introduce o jumătate de litru de băuturi spirtoase și 1 litru de vin alcoolizat, ambele reprezentând jumătate din cantitatea admisă.

Produse din tutun

Limita poate fi mai mică sau mai mare, în funcție de țara UE pe care o vizitați. Există țări care aplică limite inferioare doar pasagerilor care călătoresc pe mare și pe uscat (Bulgaria, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria) sau tuturor pasagerilor (Estonia și România).

Limita superioară Limita inferioară
200 de țigări sau

100 de țigări de foi sau

50 de trabucuri sau

250 g de tutun

40 de țigări sau

20 de țigări de foi sau

10 trabucuri sau

50 g de tutun

Puteți combina cum doriți aceste produse din tutun, dar fără a depăși limita totală. De exemplu, 50 de țigări de foi + 25 de trabucuri = limita totală.

Persoanele cu vârsta sub 17 ani nu au voie să cumpere țigări sau alcool în regim duty free.

Alte produse, inclusiv parfumuri

Puteți transporta și alte bunuri în valoare de până la 300 EURO pe călător sau de până la 430 EURO în cazul persoanelor care folosesc transportul aerian și maritim. Unele țări din UE aplică o limită mai scăzută (150 EURO) pentru călătorii cu vârsta sub 15 ani.

Combustibil

Puteți transporta maximum 10 litri într-un container portabil, în afară de combustibilul din rezervor. Această regulă se aplică oricărui tip de vehicul cu motor.

Accize la ieșirea din UE

Dacă vă îndreptați către o destinație din afara UE (sau spre anumite regiuni din UE, cum ar fi Insulele Canare), puteți cumpăra produse scutite de taxe și accize din magazinele „duty-free” aflate în aeroporturi și porturi. Menționăm totuși că în țara de destinație din afara UE aceste bunuri pot fi supuse unor accize și taxe.

Tranzitarea UE prin Elveția sau altă țară din afara Uniunii

Dacă mergeți dintr-o țară a UE în alta și treceți prin Elveția se aplică normele vamale elvețiene.

În cazul în care transportați cantități de alcool sau tutun care depășesc limitele permise în Elveția, trebuie să le declarați la intrarea în această țară și apoi când intrați din nou în UE. În Elveția este posibil să vi se ceară să furnizați o garanție financiară pe care o veți recupera în momentul în care plecați din țară cu bunurile.

Britanicii doresc un ACORD VAMAL provizoriu cu Uniunea Europeană pentru a evita eventuale pierderi post-BREXIT