„În această lume nimic nu este sigur, cu excepția morții și a taxelor”, spunea celebrul Benjamin Franklin. Pe de altă parte, Albert Bushnell Hart, profesor la Harvard, spunea că „Impozitarea este prețul pe care comunitățile civilizate îl plătesc pentru șansa de a rămâne civilizate”.
Fiscul American (Internal Revenue Service – Serviciul Intern de Impozite) încearcă cu sume mici să investigheze ingineriile financiare ale celor putred de bogați în timp ce trebuie să facă față atacurilor politice, dezvăluie o investigație a ICIJ – International Consortium of Investigative Journalists.
Experți și foști oficiali consultați de ICIJ susțin că Internal Revenue Service – IRS a pierdut lupta cu avocații miliardarilor care, spre deosebire de angajații Fiscului, sunt extrem de specializați. Această bătălie este adesea una dintre experiență și expertiză.
Guvernul american a pompat în 2022 suma de 80 de miliarde de dolari pentru a ajuta departamentele IRS care controlează miliardarii și marile corporații. Până în 2019, 1% dintre americani erau responsabili de o gaură de 28% din „deficitul fiscal”, definit ca diferența dintre impozitele datorate și colectate. Această sumă însemna aproximativ 163 de miliarde de dolari anual. În februarie anul 2024, Departamentul Trezoreriei, în subordinea căruia se află IRS, a anunțat că Fiscul ar putea colecta peste jumătate de trilion de dolari în impozite neplătite suplimentare în următorul deceniu.
Investigațiile ICIJ, inclusiv Panama Papers și Paradise Papers, au dezvăluit manevrele complexe pe care le folosesc bogătașii și corporațiile pentru a evita taxele. Subfinanțarea cronică a pus IRS într-o poziție defavorabilă, inspectorii săi rămânând uneori în urmă în cazurile fiscale complexe, deoarece nu aveau expertiza celor din sectorul privat.
Timp de aproape doi ani, membrii Partidului Republican din Camera Reprezentanților au avut ca prioritate reducerea sumei de 80 de miliarde de dolari alocată IRS și au reușit. Agenția nu va mai primi o cincime din sumă, adică 16 miliarde de dolari. Politicieni republicani au venit cu argumentul că un IRS puternic va afecta libertățile americane și au susținut, fără temei, că vor crește auditurile asupra oamenilor de rând.
Cu toate acestea, în urma acestei injecții de bani, IRS a deschis 1.600 de noi investigații în 2023 împotriva unor miliardari și a recuperat deja câteva sute de milioane în impozite neplătite. De exemplu, unul dintre bogătași a cerut deduceri fiscale de 15 milioane de dolari ca urmare a construcției unui conac de aproape 4.800 de mp.
ICIJ a intervievat mai mulți oficiali federali actuali și experți în domeniu care au explicat că IRS încearcă să se modernizeze în timp ce se confruntă cu frecvente atacuri politice.
În septembrie 2023, IRS a anunțat că va angaja 3.700 de noi agenți pentru a controla impozitele plătite de corporații, bogați și fondurile de investiții private. Aceștia vor trebui să înfrunte firmele de avocatură corporativă și contabilitate care oferă profesioniștilor în taxe unele dintre cele mai bune salarii din lume. Pe de altă parte, un inspector IRS încasează mai puțin de 500.000 de dolari pe an.
Cea mai mare provocare a IRS este anchetarea fenomenului tot mai crescând denumit „parteneriat complex”, o rețea de firme și alte entități care pot ascunde mișcările de bani. Numărul acestor structuri private de investiții a crescut cu peste 600% în ultimele două decenii și sunt omniprezente în fondurile de investiții private și fondurile speculative tot mai preferate de cei 1%.
„O persoană bogată este adesea înconjurată de parteneriate. Parteneriatele au ucis IRS-ul ani de zile”, a spus Steven T. Miller, fost comisar IRS care lucrează acum ca partener într-o firmă de avocatură fiscală ce reprezintă persoane bogate și firme importante, într-un interviu cu ICIJ.
Aceste parteneriate pot consta din mii de SRL-uri care, în general, nu sunt impozitate. Responsabilitatea pentru plata impozitelor este distribuită între mai mulți investitori individuali în cadrul parteneriatului. Problema este că, pentru a vedea întreaga structură a unui astfel de parteneriat, IRS trebuie să solicite informații chiar de la parteneriat, neavând acces deplin la datele firmelor care-l conțin.
Richard Prisinzano, care a lucrat ca economist pentru Departamentul Trezoreriei până în 2017, a explicat că astfel de parteneriate erau investigate de doar trei sau patru persoane din biroul care se ocupa de bogătași. În plus, tot timpul exista pretextul lipsei resurselor financiare pentru a investiga acest fenomen.
IRS a anunțat în 2023 că își va extinde programul pilot de inteligență artificială pe care agenții îl folosesc pentru a audita cele 75 de cele mai mari parteneriate din SUA. Chiar dacă calculatoarele avansate ar putea dezvălui structura unui parteneriat, construirea unui caz solid împotriva unui parteneriat este o provocare diferită.
Mai mulți experți și foști oficiali au spus că auditurile parteneriatelor au fost foarte rare și de multe ori structura acestora îi induce în eroare pe propriii contabili. Curtis Elliot, avocat specializat în taxe care reprezintă contribuabili bogați în disputele cu IRS, a explicat că parteneriatele pot deveni atât de complexe încât cel care întocmește actele pentru Fisc nu știe tot ce se întâmplă în interiorul parteneriatului. Imaginea de mai jos arată structura unui astfel de parteneriat.
Unele dintre cazurile investigate de IRS pot ajunge pe masa procurorilor, dar Fiscul nu are puterea de a iniția în mod independent anchete penale. Tot ce poate face este să trimită dosarul procurorilor federali și să spere că aceștia vor ancheta cazul. Construirea unui caz fiscal penal necesită expertiză specială atât în cadrul IRS, cât și în birourile procurorilor, au spus foștii oficiali.
Procesele federale împotriva escrocilor fiscali bogați au scăzut semnificativ în ultimii ani din cauza subfinanțării IRS, după cum au precizat experții consultați de ICIJ. Pe de altă parte, procurorii pot să nu aibă suficientă experiență în probleme financiare, singura soluție fiind o cât mai strânsă cooperare între parchete și Fisc, având în vederea complexitatea tot mai mare a cazurilor.