Skip to content

Licitații trucate la Complexul Energetic Oltenia. Amenzi de 2,5 milioane de lei

licitații trucate complexul energetic oltenia

Șase firme au fost amendate de Consiliul Concurenței pentru că au participat la licitații trucate la Complexul Energetic Oltenia SA şi Centrala Electrică de Termoficare Govora SA.

Licitațiile, desfășurate în perioada aprilie 2017 – februarie 2019, fuseseră organizate pentru achiziția de role și ghirlande pentru benzi transportoare.

Investigația a fost declanșată de Consiliul Concurenței în 2019 în urma sesizării făcute de Complexul Energetic Oltenia (CEO), gaura neagră a economiei românești.

Sancțiunile totale se ridică la 2.521.087 lei, adică vreo 521.000 euro. Amenda cea mai mare a fost primită de G.R.I.M.E.X. (Grupul Reparaţii Industriale şi Montaj Excavatoare X SRL), aproape 827.000 de lei.

Pe locul al doilea s-a clasat Uzitmet Industry SRL cu aproximativ 796.000 de lei, iar pe locul al treilea a fost Uzina Rominex SRL cu cca. 487. 000 de lei.

Rivali asociați

Celelalte trei firme amendate sunt: Axa Company SRL cu puțin peste 222.000 de lei, Upipsa SRL cu cca.130.000 de lei și Prelmet SA cu aproape 59.000 de lei.

În urma investigației, Consiliul Concurenței a constatat că în perioada menționată mai sus, cele șase companii s-au asociat pentru a câștiga 12 contracte la CEO SA şi CET Govora SA.

La majoritatea procedurilor de achiziţie nu a existat concurenţă, susține Consiliul Concurenței, deoarece singurul ofertant a fost asocierea formată din cinci sau șase dintre firmele implicate.

Ancheta a mai scos la iveală faptul că firmele care s-au asociat pentru a câștiga contracte la cele două companii erau rivale în perioada 2016 – 2020 când participau la licitații organizate de Complexul Energetic Hunedoara SA.

Legături ministeriale

Două dintre firmele amendate au legătură cu afaceristul gorjean Nicolae Sarcină, un apropiat al actualului ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, deputatul PNL Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanțelor și interimar la Transporturi.

GRIMEX este deținută de Nicoleta Liliana Zgripcea Sarcină, fiica afaceristului și a președintei Tribunalului Gorj. Potrivit G4Media, mama ministrului și Sarcină s-au asociat în urmă cu câțiva ani prin firmele lor pentru a câștiga contracte la CE Oltenia.

Afacerile familiei Vîlceanu au dus la o investigație pentru evaziune fiscală. Procurorii au clasat, în august 2021, dosarul în ceea ce-l privește pe ministru, dar firma mamei sale va fi în continuare  anchetată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Legătura dintre Nicolae Sarcină și familia Vîlceanu este veche. În 2003, presa centrală scria că cele mai importante afaceri ale lui Sarcină aveau „legătură cu persoane importante din cadrul PSD Gorj și cu instituții ale statului conduse de pesediști”.

Prietenie veche

Unul dintre pesediști era tatăl actualului ministru PNL Vîlceanu, Eugen Vîlceanu. Acesta era pe atunci atunci era subprefect al județului și vicepreședinte PSD Gorj.

Sarcină cumpărase, potrivit unui articol din Evenimentului Zilei din 2003, o firmă de montaj utilaj minier unde director a fost din Eugen Vîlceanu.

În urma unor afaceri suspecte derulate prin această firmă, fostul subprefect și șef PSD de Gorj, intrase sub lupa poliției și parchetului. Dosarul s-a înnămolit pe la anchetatori, iar a Sarcină a renunțat la acuzațiile împotriva lui Eugen Vîlceanu după ce a preluat firma.

Uzina Rominex SRL are și ea legătură cu Nicolae Sarcină care a deținut-o până în 2016. În prezent, asociatul unic și administrator este Sorin Victor Tivig. Care a fost asociat cu Sarcină și chiar a vândut o altă firmă familiei afaceristului.

Una dintre celelalte firme amendate este Uzitmet Industry SRL care are ca asociat unic pe gorjeanul Tudor Negoiță Holdon. Un alt gorjean, Vasile Niculescu, este acționarul majoritar al Prelmet SA. Upipsa SRL aparține lui Nicolae Ispas, iar Axa Company este deținută de Ioan Sălăjan.

Gaura neagră a economiei românești înghite și păduri

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!