Skip to content

Mari producători germani de utilaje agricole, amendați în România cu 24 de milioane de euro

Nouă companii active pe piața românească a comercializării de mașini, utilaje și echipamente agricole s-ar fi înțeles să nu concureze între ele la licitațiile în care banii pentru achiziția de astfel de utilaje veneau din fonduri europene.

Două dintre firmele amendate sunt din Germania și sunt mari producătoare de utilaje agricole, iar o alta este deținută de familia omului de încredere a lui Liviu Dragnea.

Potrivit unui comunicat din 7 ianuarie 2021 al Consiliului Concurenței, instituția a dat amenzi totale de 26,5 milioane de euro, cele mai mari fiind încasate de companiile germane.

Investigația a fost declanșată în urmă cu patru ani, inspectorii constatând că în perioada 2014 -2018 firmele fixau prețurile de vânzare pentru utilajele agricole marca „Claas” și „Amazone”.

Consiliul Concurenței a primit mai multe informații din interior prin intermediul Platformei Avertizorilor de Concurență, un sistem prin care persoanele sau firmele pot trimite anonim reclamații dacă au informații că legea concurenței este încălcată.

Cele nouă firme investigate au stabilit împreună prețurile pentru a nu concura între ele, se mai arată în comunicat, înțelegerea având legătură cu finanțarea din fonduri europene a proiectelor din Programului Național de Dezvoltare Rurală pentru achiziția de echipamente agricole.

Italienii, nemții și francezii, străinii care dețin cele mai multe terenuri agricole în România

Claas Global Sales GmbH a primit cea mai mare amendă, respectiv 13,73 mil euro, urmată de Amazonen-Werke H. Dreyer GmbH&Co.KG (6,01 mil. euro) și Claas Regional Center South East Europe S.R.L. (4,3 mil. euro) care face parte din grupul german Claas.

Serv Class S.R.L. a primit o sancțiune de 871.125 euro, Agrocomerț Holding S.A. de 579.129 euro, Proinvest S.R.L. de 558.215 euro, Proagroservice S.R.L. de 264.493 euro, Ursa Mare Comprod S.R.L. de 177.996 euro, iar Tehnoland S.R.L. de 65.710 euro.

Agrocomert Holding SA și Ursa Mare Comprod SRL au recunoscut că au participat la practici anticoncurenţiale şi au beneficiat de reducerea amenzilor.

Claas Global Sales GMBH este o firmă cu sediul în Harsewinkel, Renania de Nord – Westfalia, și a avut mai multe filiale în România care au fost radiate. În 2012, a fost înființată, în Ilfov, SC Claas Regional Center South East Europe SRL care are ca asociatul unic Claas Kommanditgesellschaft auf Aktien MBH, sau Claas KgaA mbH, parte a grupului Claas.

Firma germană Claas a dorit la începutul anilor 1990 să cumpere fabrica „Semănătoarea”, dar nu a reușit din cauza sindicatelor românești s-au opus. În 1999, fostul ministru al Agriculturii, Ioan Mureșan, declara că „managerii Semănătoarea și unii lideri de sindicat ar fi trebuit închiși după un gard înalt și lăsați acolo”.

Privatizarea „Semănătoarea” a fost considerată de presă un exemplu de sabotare a industriei de către sindicate. Astăzi, în locul ei, se află un complex de birouri.

Europaleții falși, o problemă europeană tot mai mare. Nivelul fraudei, necunoscut

Serv Class SRL a fost înființată în 1999 și are patru asociați. Doi dintre ei sunt nemții Kai și Dirk Hoffman, ambii din Harsewinkel, localitatea în care își are sediul Claas Global Sales. Ambii dețin fiecare câte un sfert din firmă.

Cealaltă jumătate se împarte în mod egal între Mircea Cătălin Gruia, care este și administrator, și mama sa, Georgeta Gruia.  Pe la Serv Class s-a perindat ca asociat și patronul altei firme implicate, potrivit Consiliului Concurenței, în activități ilegale. Este vorba despre inginerul Dumitru Gârdan care și-a cesionat părțile sociale în 2008 către Dirk Hoffman.

Gârdan este acționarul principal și președintele consiliului de administrație al Agrocomerț Holding SA din Timișoara, companie ce comercializează utilaje Claas încă din 2001.

Proinvest SRL a fost înființată în 1991 în Alexandria. În prezent, asociații principali sunt Neli Fișcuci și fiul acesteia Ștefan-Cristian. Cei doi sunt soția, respectiv fiul lui Marian Fișcuci, omul de încredere al lui Liviu Dragnea în firma Tel Drum. Marian Fișcuci a fost și el asociat la Proinvest.

DNA l-a trimis pe Marian Fișcuci în judecată în 2017, alături de un deputat PSD de Teleorman și Proinvest SRL pentru evaziune fiscală. Prejudiciul a fost estimat de DNA la 1.000.000 de euro.

Ancheta a început în 2014 și, după patru ani, Curtea Supremă i-a achitat pe Fișcuci și Proinvest pentru evaziune fiscală. Deputatul Adrian Constantin Simionescu a fost condamnat pentru activități comerciale incompatibile cu funcția. DNA și Simionescu au făcut apel, următorul termen fiind pe 1 martie 2021.

Potrivit procurorilor anticorupție, Fișcuci, Proinvest și fostul deputat PSD au achiziţionat în special din Germania și Franța utilaje agricole de la firme cunoscute și le-au livrat unor firme româneşti. În acest lanţ economico – financiar, au explicat procurorii în rechizitoriu, a fost introdusă o firmă fictivă din Bulgaria.

Acest dosar nu este singurul în care Marian Fișcuci a fost anchetat de către procurorii DNA. Tot în 2017, a început urmărirea penală în dosarul Tel Drum inițiat în urma unei investigații din 2016 a OLAF, organismul UE de combatere e fraudei cu fonduri europene. Mai multe persoane, în frunte cu Liviu Dragnea, au fost cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

Fișcuci avea calitatea de suspect și, la data demarării anchetei, Marian Fișcuci era acționar majoritar, dar numai în acte al Tel Drum SA, fiind un interpus al lui Liviu Dragnea în administrarea firmei, conform DNA.

„Suspectul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent (n.r. – 2017) și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri. Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene)”, se arăta în comunicatul DNA.

După trei ani de la declanșarea anchetei, procurorii DNA au decis în iunie 2020 să pună în mișcare acțiunea penală împotriva fostului președinte al PSD și împotriva firmei Tel Drum.

Mesajul pușcăriașului Dragnea de Ziua Națională: A renunțat la libertate de dragul României

Tehnoland SRL a fost înființată în Urziceni, județul Ialomița, în 1999. Patronii și administratorii firmei sunt Marian Ciutacu și Liviu Gelu Coleașă.

Înființată în 1993, Ursa Mare Comprod SRL din județul Suceava are ca asociați pe Gheorghe Ilisei și Andrei Ilisei.

Proagroservice SRL din Constanța este deținută de Mihai Zăman care a preluat, potrivit agrinet.ro, afacerea de la tatăl său.

Compania germană Amazonen-Werke are sediul în Saxonia Inferioară. În România, o societate comercială cu nume similar a fost înființată în 2019.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!

Coordonatorul Comisiei pentru fonduri europene din PNL, trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene