Minim istoric atins de LEU față de euro. Rezultatul: rate mai mari și scumpiri în lanț

Leul încheie anul îngenuncheat. Moneda noastră a fost cotată la cea mai slabă valoare în raport cu euro din istorie, potrivit Băncii Naţionale.

Cursul a ajuns la aproape 4 lei şi 66 de bani. Recordul precedent fusese doborât pe 21 noiembrie. Din păcate, un leu slab aduce scumpiri în lanţ.

În primul rând, se majorează ratele creditelor în euro pentru românii care câştigă venituri în lei, apoi chiriile stabilite în euro şi plătite la cursul zilei, plus facturile de telefonie. Acestea sunt scumpiri la o primă strigare.

În 2005, moneda europeană era 3,5 lei – 3,2 lei chiar prin 2007. După care a venit criza şi leul s-a devalorizat în fața monedei unice.

Anii care au urmat au însemnat creşteri constante, iar din 2013 începuse din nou să scadă. Am avut o stabilitate economică, lucrurile au fost cât de cât previzible. De câteva luni însă cursul a crescut în mod drastic.

Vineri, 29 decembrie, este 4,6590 de lei pentru un euro. Cea mai mare valoare de când se fac aceste cotaţii. În traducere, leului nostru nu îi este bine deloc şi încheie anul fără să aducă vreun pic de optimism.

De ce se întâmplă asta? În principal pentru că avem importuri mult mai mari, cea mai mare parte din consum se face din import, iar acolo preţurile sunt în euro. Trebuie să ne așteptăm la scumpiri până în primăvară, potrivit prognozelor oficiale, scrie site-ul Știrile ProTV.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *