Skip to content

Ministerul Agriculturii nu vrea să dezvăluie numele celor nouă produse de calitate inferioară față de cele vândute în Occident

Scandalul alimentelor cu probleme de calitate ia amploare. În timp ce românii se simt înșelați că nu știu pe ce dau banii, ministrul Agriculturii susține că nu poate face public numele celor 9 produse la care a constatat nereguli. Se tem de procese. Între timp, medicii avertizează că alimentele cu un conținut diferit față de cel afișat pe etichetă poate pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Conserve care conțin mai puțină carne de peste decât în Germania sau produse care au alte valori calorice decât cele trecute pe etichetă. E revoltător, spun oamenii, care critică decizia Ministerului Agriculturii de a NU publica și lista alimentelor cu probleme.

Autoritățile recunosc, cu jumătate de gură, că rezultatul controlului în scandalul produselor cu dublu standard e, deocamdată, inutil: “Știm, dar nu avem ce să facem.”

În timp ce autoritățile țin la secret numele producătorilor la care au constatat nereguli, medicii avertivează că alimentele cu un conținut diferit de cel afișat pe etichetă pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Ministerul Agriculturii va înștiința Comisia Europeană cu privire la rezultatele controalelor.

Însă nici birocrația europeană nu are în acest moment cum să-i sancționeze pe vinovați.

Jean Claude Junker, președintele Comisiei Europene:  “Încercăm să oferim comparații între alimente, în contextul în care Comisia este singura instituție capabilă să facă asta și suntem determinați să rezolvăm această problemă.”

Oficialul european  a afirmat că produsele alimentare aparent identice nu ar trebui să fie vândute cu ingrediente inferioare în Europa de Est: “Nu-mi place ideea că ar exista un fel de categoria a doua în Europa. Vom face tot posibilul să încheiem acest mod discriminatoriu prin care se furnizează slovacilor produse alimentare și alte bunuri de o calitate mai scăzută”.

Scandalul alimentelor cu calitate mai slabă pentru Europa de Est a apărut prima dată în Slovacia în 2011. De atunci, mai multe țări din regiune au reclamat că primesc produse de calitate îndoielnică, deși diferențele de preț sunt nesemnificative față de celelalte state din vestul Europei, informează tvr.ro.