Ministrul Muncii: Statul va plăti jumătate din salariu și românilor din străinătate care au fost concediați

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat pe 3 iunie într-o videoconferinţă că statul va plăti jumătate din salariile românilor care au fost concediați în perioada stării de urgență, inclusiv celor care au lucrat în străinătate și și-au pierdut locul de muncă din motive neimputabile lor.

Pe 30 mai 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care a fost aprobat un ajutor financiar pentru firmele care angajează persoane între 16 și 29 de ani sau peste 50 de ani.

Stimulentul financiar este de 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500 de lei.

„Ne aşteptăm ca angajatorii să se uite cu atenţie şi să angajeze persoane din aceste categorii de vârstă. Măsura se adresează şi celor care au avut contracte de muncă în străinătate şi, rămânând fără loc de muncă, s-au întors în România. Ne adresăm cu prioritate celor cărora le-au fost desfăcute contractele de muncă în străinătate şi s-au întors în ţară”, a spus ministrul Muncii.

Procentul de 50% va fi decontat numai după ce angajatorul va plăti salariul şi contribuţiile sociale aferente acestuia.

Potrivit Adevărul, ordonanţa de urgenţă prevede suportarea de către stat a unui procent de 41,5% din salariul brut al angajatului care se reîntoarce din şomajul tehnic.

Statul va plăti pentru fiecare angajat care se întoarce din şomajul tehnic un procent de 41,5% (maximum 2.253 lei), timp de trei luni, angajatorul urmând să deconteze această parte din salariu care echivalează exact cu taxele pe salariu, respectiv impozit pe venit şi contribuţiile la pensii şi sănătate.

Angajatorii trebuie să menţină contractele de muncă până la data de 31 decembrie 2020, excepţie făcând lucrătorii sezonieri.

Această prevedere se aplică numai persoanelor care au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile pe perioada stării de urgenţă sau de alertă şi au beneficiat de indemnizaţii.

Cei care angajează până la finalul anului pe perioadă nedeterminată șomeri cu vârste de peste 50 de ani care au rămas în perioada stării de urgenţă fără loc de muncă vor primi lunar pentru fiecare persoană lunar 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei, pe o perioadă de 12 luni.

De aceeaşi facilitate vor beneficia şi angajatorii care încadrează în muncă, până la sfârşitul anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, tineri cu vârsta între 16 şi 29 de ani.

Măsura de sprijin menţionată se aplică, în aceleaşi condiţii, şi în cazul încadrării în muncă a cetăţenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile, prin concediere.

Ce trebuie făcut în caz de șomaj în Germania. Ajutorul financiar oferit de stat

Danemarca: Este corect ca românii și polonezii să primească șomaj după numai o lună de muncă?

Haos în perioada stării de urgență. Cine i-a lăsat pe români cu dantura-n soare?

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?