Skip to content

Regulile UE pentru mașini luate în leasing sau cumpărate second-hand din străinătate

Mulți cetățeni ai Uniunii Europene întâmpină tot felul de probleme atunci când achiziționează în leasing sau cumpără o mașină second-hand dintr-o țară și vor să o înmatriculeze în alta. iată ce trebuie să știți despre acest lucru. Informațiile prezentate în articol sunt preluate de pe site-ul Uniunii Europene.

Ca cetățean al UE, puteți cumpăra sau vinde o mașină oriunde în UE. Drepturile pe care le aveți când cumpărați o mașină în străinătate, inclusiv TVA pe care trebuie să îl plătiți, depind de mai mulți factori: dacă mașina este nouă sau de ocazie, dacă achiziționați mașina de la un concesionar auto sau de la o persoană fizică sau dacă vânzătorul are sau nu sediul în UE.

Beneficiați de protecție maximă când cumpărați o mașină nouă de la un dealer autorizat cu sediul în UE. În baza normelor UE privind drepturile consumatorilor, aveți dreptul la o garanție de minimum doi ani dacă mașina pe care ați achiziționat-o are o defecțiune sau nu corespunde descrierii. În unele țări din UE, perioada de garanție poate fi redusă, dar nu la mai puțin de un an în cazul mașinilor de ocazie. Cumpărătorul și vânzătorul trebuie să convină asupra acestui lucru în momentul tranzacției.

Drepturile UE în materie de protecție a consumatorilor nu se aplică vânzărilor private. Atenție, deci, dacă intenționați să cumpărați o mașină de la o persoană fizică!

Când cumpărați o mașină în străinătate, asigurați-vă că vânzătorul vă dă toate documentele de care aveți nevoie pentru a înmatricula mașina în țara în care locuiți. Trebuie să intrați în posesia documentelor originale ale mașinii.

Dacă vă cumpărați o mașină nouă în altă țară din UE, va trebui să vă gândiți la modalitatea de a o transporta, pentru că nu va fi încă înmatriculată în țara în care locuiți. O puteți remorca la un vehicul înmatriculat și asigurat corespunzător sau puteți apela la serviciile unei companii specializate. Mai puteți conduce singur mașina, dar va trebui să aveți asigurare și plăcuțe cu numere temporare de înmatriculare în țara din care cumpărați mașina.

Verificați dacă asigurarea este valabilă și numerele recunoscute în toate țările pe care le tranzitați. Întrucât plăcuțele cu numere temporare de înmatriculare nu sunt armonizate la nivelul UE, s-ar putea să întâmpinați dificultăți cu obținerea sau recunoașterea lor în altă țară din UE. Contactați autoritățile care răspund de asigurarea auto și înmatricularea vehiculelor.

De exemplu, ați cumpărat o mașină din Germania și vreți să o coduceți până în România. Vânzătorul v-a ajutat să obțineți plăcuțe cu numere temporare de înmatriculare și o asigurare valabilă în cele patru țări pe care urma să le tranzitați. În Ungaria, de pildă, vă oprește poliția și vă spune că nu aveți dreptul de a conduce cu numerele respective. De fapt, plăcuțele galbene sunt valabile numai în Germania, așa că veți fi amendați și plăcuțele vor fi confiscate.

Atenție și in cazul în care vă stabiliți în străinătate cu o mașină cumpărată în leasing, pentru că acest lucru poate fi dificil!

Când achiziționați o mașină în leasing, o puteți folosi pe toată durata leasing-ului, având posibilitatea de a o cumpăra la sfârșitul contractului. Până atunci, persoana sau compania de la care ați luat mașina în leasing este proprietarul legal al acesteia.

Întrucât sunteți obligat să asigurați și să înmatriculați mașina în țara de reședință, puteți avea probleme dacă asigurarea nu este valabilă în țara în care intenționați să vă mutați. Persoana sau firma de la care ați achiziționat mașina în leasing ar putea să nu fie de acord cu înmatricularea mașinii în altă țară din UE.

Să zicem că v-ați angajat în Germania și vă mutați acolo. Luați cu dumneavoastră și mașina achiziționată în leasing. După șase luni, aflați că trebuie să vă înmatriculați mașina în Germania pentru a mai putea conduce în continuare acolo.

În cazul în care compania de leasing nu acceptă să anuleze înmatricularea mașinii în România, nu aveți ce face decât să încheiați mai devreme contractul cu banca și să plătiți taxe suplimentare.

Vâlcean, arestat pentru că a vândut o mașină luată în leasing din Germania

Trebuie să verificați și normele privind inspecția vehiculelor, obligațiile vânzătorului, contractul de vânzare și plăcuțele cu numere temporare de înmatriculare și să aflați pe cine puteți contacta în caz de litigiu sau fraudă în țara de achiziție:

Ce formalități trebuie să îndepliniți pentru a aduce în țara de reședință o mașină nouă cumpărată din altă țară?

Trebuie să mergeți la biroul vamal din țara dumneavoastră unde veți depune o declarație specială de TVA și veți plăti TVA-ul aplicabil în cazul mașinii dumneavoastră.

De asemenea, va trebui să încheiați o asigurare auto, să faceți un control tehnic, dacă este vorba despre o mașină de ocazie, să înmatriculați vehiculul și să plătiți celelalte taxe aplicabile în țara dumneavoastră, cum ar fi taxa de drum.

Trebuie să luați în considerare și nivelul TVA. La mașinile noi, prețul final reprezintă suma dintre prețul net din țara de achiziție și TVA aplicabil în țara în care locuiți. La mașinile de ocazie, nu plătiți TVA dacă vânzătorul este persoană fizică. Dacă vânzătorul este dealer sau concesionar auto, veți plăti TVA-ul aplicabil în țara din care ați cumpărat mașina.

Mai trebuie să știți că o mașină vândută în UE este considerată nouă dacă intrați în posesia ei în la mai puțin de șase luni de la punerea în circulație sau are mai puțin de 6 000 de km la bord.

Dacă ați cumpărat o mașină nouă din Italia, să zicem, și ați plătit TVA acolo. Apoi vreți să înmatriculați mașina în țara în care locuiți, să zicem Franța. Se pune întrebarea dacă este normal ca autoritățile franceze să vă ceară să plătiți TVA.

Răspunsul este DA. Când cumpărați o mașină nouă, trebuie să plătiți TVA în țara în care o înmatriculați. În cazul menționat mai sus, ar însemna că trebuie să plătiți TVA de două ori, dar aveți însă dreptul la rambursarea TVA-ului plătit în Italia.

Trebuie să îi trimiteți vânzătorului italian dovada că ați plătit TVA în Franța și să solicitați rambursarea TVA-ului plătit în Italia.  Dacă vânzătorul refuză să vă dea banii înapoi, adresați-vă autorității fiscale italiene.

N-ar trebui să plătiţi TVA-ul decât o singură dată. Totuşi, dacă pentru majoritatea bunurilor, TVA-ul se plăteşte în ţara din care sunt achiziţionate, pentru maşini, regulile prevăd că taxa pe valoarea adăugată trebuie achitată în ţara în care acestea sunt înmatriculate.

În mod normal, ar fi trebuit să informaţi dealer-ul că maşina va fi înscrisă în circulaţie în Franţa. Când solicitați rambursarea TVA, trebuie să dovediţi că aţi înmatriculat maşina în Franţa înainte ca aceasta să împlinească șase luni de folosinţă şi să înregistreze 6.000 de km la bord.

Normele privind taxa de înmatriculare aplicabilă autovehiculelor pentru pasageri nu au fost armonizate la nivel european. Prin urmare, ţările UE pot percepe taxe la prima înmatriculare a unui autovehicul pe teritoriul lor, chiar dacă ați plătit o astfel de taxă într-un alt stat UE.

O româncă a rămas fără autoturismul cumpărat de la o firmă de leasing din Spania

Așa cum am precizat, certificatul sau plăcuțele temporare de înmatriculare vă permit să conduceți mașina pe care ați cumpărat-o din străinătate până în țara în care urmează să o înmatriculați. Le puteți obțineți în țara din care cumpărați mașina, iar vânzătorul ar trebui să fie în măsură să vă ajute.

Având în vedere că nu toate țările recunosc plăcuțele temporare de înmatriculare emise în alte țări, trebuie să verificați mai întâi dacă țările prin care veți trece acceptă plăcuțele temporare emise de țara din care cumpărați mașina. De asemenea, veți avea nevoie de o asigurare valabilă în toate țările prin care treceți.

Trebuie să știți că puteți primi și o garanție comercială adițională. Această garanție vă poate oferi un plus de protecție, dar nu poate înlocui sau reduce garanția minimă de doi ani la care aveți întotdeauna dreptul, în baza legislației UE.

Potrivit legislației UE, puteți invoca această garanție la orice dealer din rețeaua constructorului, indiferent din ce țară ați cumpărat mașina. De exemplu, dacă ați cumpărat o mașină din Germania, dar ați înmatriculat-o în Franța, puteți merge la un concesionar al constructorului în cauză situat în apropierea dumneavoastră pentru a solicita efectuarea unei reparații dacă mașina este în garanție. Nu sunteți obligat să vă întoarceți în Germania.

În cazul în care ați achiziționat o mașină de ocazie de la un concesionar din altă țară și constat apoi ați constatat că are o problemă, rezolvarea problemei depinde de informațiile pe care concesionarul vi le-a furnizat în momentul achiziției și de natura problemei.

În baza legislației UE, calitatea și funcționarea produselor trebuie să fie satisfăcătoare. Chiar și atunci când cumpărați un produs de ocazie, vânzătorul trebuie să vă furnizeze produsul în conformitate cu contractul de vânzare-cumpărare. Produsul trebuie să fie conform cu descrierea furnizată de vânzător și să corespundă scopului pentru care l-ați cumpărat. Acesta trebuie să fie conform cu condițiile pe care le-ați acceptat la momentul încheierii contractului.

Vânzătorul nu răspunde pentru defectele deja constatate la momentul cumpărării și nici pentru cele care rezultă din uzura obișnuită a mașinii. Dacă mașina are un defect major, de care nu ați fost conștient când ați cumpărat-o, este posibil să aveți dreptul la despăgubiri.

Potrivit legislației UE, garanția produsului poate fi invocată timp de minimum doi ani de la achiziție, dacă produsul se dovedește a fi defect sau neconform cu descrierea. Această perioadă se reduce la un an în cazul mașinilor de ocazie. Acest lucru trebuie precizat clar, în momentul achiziționării bunurilor.

Dacă defectul apare în primele șase luni de utilizare, se presupune că acesta exista deja în momentul livrării și a devenit evident abia mai târziu. După primele șase luni, puteți invoca în continuare garanția, dar unii comercianți pot contesta existența defectului la livrare. În acest caz, s-ar putea să trebuiască să dovediți prezența defectului, probabil cu ajutorul unui expert.

Când constatați o problemă tehnică, trebuie să informați vânzătorul cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de două luni de la apariția problemei.

Pentru intervențiile sub garanție, trebuie să contactați mai întâi vânzătorul pentru a-l întreba dacă vă permite să duceți mașina la un service local. În general, aceasta nu este o problemă în cazul mașinilor noi, dar ar putea fi în cazul vehiculelor de ocazie.

Ce se întâmplă dacă achiziționați o mașină de ocazie de la o persoană fizică din altă țară și constatați apoi că aceasta are o problemă?

În acest caz, drepturile pe care le aveți sunt foarte limitate. Legislația privind protecția consumatorilor nu se aplică în cazul vânzărilor între persoane fizice, ci doar în cel al tranzacțiilor încheiate între o întreprindere și un consumator. Prin urmare, trebuie să fiți foarte precaut când cumpărați de la o persoană fizică.

Dacă problema nu se rezolvă pe cale amiabilă, ați putea intenta acțiune civilă împotriva vânzătorului, dar procedura poate fi complicată și costisitoare.

Trei români, arestați în Germania: Au vrut să înmatriculeze un Audi furat de la o firmă de închirieri din Spania

 

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!