Skip to content

Românii cu credite în euro vor plăti rate puțin mai mici

Românii cu credite în euro vor plăti rate puțin mai mici

Începând cu 12 martie, românii care au credite în euro vor beneficia de rate mai mici, ca urmare a reducerii dobânzii de referință de către Banca Centrală Europeană (BCE) cu 0,25%. Aceasta este a doua scădere a dobânzii de la începutul anului, o măsură luată după o ușoară diminuare a inflației în zona euro.

Ce înseamnă reducerea dobânzii pentru credite?

Un credit ipotecar de 50.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, va avea o reducere a ratei lunare cu aproximativ 8 euro, conform calculelor analiștilor financiari. Pentru cei cu dobânzi variabile, această scădere se traduce într-o economie de aproximativ 40 de lei pe lună.
►►► BCE susține o atitudine mai dură împotriva magazinelor care refuză să accepte plata cu numerar

Analiștii economici estimează că BCE va continua să reducă dobânda de referință și la următoarele ședințe. Totuși, aceștia avertizează că împrumuturile s-ar putea scumpi, dacă leul se va deprecia față de euro.

„Dacă euro va crește versus moneda națională, pentru români reprezintă o problemă. Avem foarte multe lucruri pe care le importăm și plătim euro. Vor crește costurile, va crește inflația. Iar pentru cei cu credite în euro, la fel, le vor crește ratele”, a declarat Irina Chiţu, analist financiar.

Situația creditelor în România

„Populația a împrumutat de la bănci aproape 190 de miliarde de lei, numai până la începutul acestui an. Creditele în euro au constituit un echivalent în lei de peste 15 miliarde, adică aproximativ 12% din total. Iar restul a fost reprezentat de cele în lei și în alte valute. Cele mai multe împrumuturi în euro au fost pentru achiziția de locuințe”, arată datele Băncii Naționale, citate de Știrile TVR.

Cu toate acestea, Banca Națională a României (BNR) nu intenționează să reducă, deocamdată, dobânda de referință, pe fondul unei posibile creșteri a inflației în trimestrul al doilea.

„Nu o discutăm acum, pentru că sunt foarte multe incertitudini și nu vrem să creăm anticipații pe care ulterior nu le putem acoperi”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
►►► UE limitează plățile în numerar. Reguli noi începând din 2027

România și inflația în Uniunea Europeană

Conform datelor Oficiului European de Statistică, România a înregistrat, la începutul anului, a doua cea mai mare inflație din UE, fiind depășită doar de Ungaria. Reducerea dobânzii de către BCE aduce un avantaj pentru cei cu credite în euro, însă evoluția cursului valutar și deciziile BNR rămân factori de risc pentru viitorul ratelor bancare.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!