Skip to content

Secretarul general al ONU critică „lăcomia grotescă” a companiilor de petrol și gaze

lacomie groteasca companii petrol si gaze

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere taxe speciale pentru companiile de petrol și gaze. Comentariile sale vin în timp ce creșterea prețurilor la energie declanșată de războiul din Ucraina împinge profiturile industriei la noi cote maxime, scrie BBC.

Guterres a spus că este „imoral” ca firmele să profite de pe urma crizei.

Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie a înrăutățit deficitul global de petrol și gaze, perturbând accesul la petrol și gaze din Rusia – un furnizor major – și ducând la creșterea prețurilor.

În timp ce gospodăriile se confruntă cu facturi mai mari la energie, companiile culeg beneficiile.

Compania BP a raportat recent cel mai mare profit din ultimii 14 ani, în timp ce profiturile Shell în perioada aprilie-iunie au atins un record.

Împreună, patru dintre cele mai mari firme energetice – Exxon, Chevron, Shell și TotalEnergies – au câștigat aproape 51 de miliarde de dolari în cel mai recent trimestru – aproape dublu față de ce au câștigat în aceeași perioadă a anului trecut.

„Această lăcomie grotescă îi pedepsește pe cei mai săraci și vulnerabili oameni, în timp ce distruge singura noastră casă comună”, a spus domnul Guterres.

„Îndemn toate guvernele să impoziteze aceste profituri excesive și să folosească fondurile pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili oameni în aceste vremuri dificile”.

Luna trecută, Regatul Unit a aprobat o „taxă excepțională” de 25% asupra firmelor energetice, o taxă unică despre care guvernul spune că va strânge aproximativ 25 de miliarde de lire sterline pentru a ajuta la compensarea facturilor la energie ale gospodăriilor, care au crescut.

Alte țări, precum Italia, au impus măsuri similare.

Însă parlamentarii francezi au respins recent o astfel de măsură, iar în SUA există puțin elan politic, în ciuda unei propuneri de taxe excepționale din partea unor membri ai Congresului.

Frank Macchiarola, vicepreședinte senior al grupului de lobby pentru petrol și gaze de la Institutul American de Petrol, a spus că cererile pentru o taxă excepțională sunt greșite.

„Politicienii ar trebui să se concentreze pe creșterea aprovizionării cu energie și pe reducerea costurilor pentru americani. Impunerea de noi taxe asupra industriei noastre va face exact invers și va descuraja doar investițiile într-un moment în care este cea mai mare nevoie”, a spus el.

Guterres a avertizat că prețurile ridicate la energie ar avea consecințe ample, deoarece gospodăriile și guvernele din întreaga lume cedează sub presiune.

„Multe țări în curs de dezvoltare – care se îneacă în datorii, fără acces la finanțare și care se luptă să se redreseze după pandemia de Covid-19 – ar putea ajunge cu un picior în prăpastie”, a spus el. „Deja vedem semnele de avertizare ale unui val de tulburări economice, sociale și politice care nu ar lăsa nicio țară neatinsă”.

Europa trebuie să îşi reducă drastic consumul de gaze naturale, avertizează directorul IEA

Cine deține firma care a șocat o pensionară cu o factură la gaz de 6.500.000 €

Măsuri drastice în Germania pentru reducerea consumului de energie cu 15%

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!