Comisia Europeană consideră că impactul economic al COVID-19 va varia de la un sector industrial la altul și de la o întreprindere la alta.

Oficialii europeni au publicat pe site-ul instituției urmările economice pentru UE ale pandemiei de coronavirus.

Această diferență se va înregistra în funcție de o serie de factori printre care: expunerea față de China ca sursă de intrări intermediare de mărfuri, posibilitatea de a apela la furnizori alternativi, existența stocurilor sau dependența de procesele de producție.

Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) a publicat o evaluare a impactului economic a COVID-19, pierderile fiind estimate la 29 de miliarde de dolari americani.

În ceea ce privește transportul maritim, Camera Internațională de Marină Comercială, organismul care reprezintă 80 % din flota comercială a lumii, estimează pierderi de aproximativ 350 de milioane de dolari pe săptămână din cauza virusului.

Până acum, peste 350 000 de containere au fost scoase din comerțul mondial.

Lanțurile globale de aprovizionare sunt în continuare afectate și persistă probleme legate de plasarea navelor în carantină în porturi.

În porturile din China, numărul de escale a scăzut cu peste 30 % de la începutul anului 2020, iar fluxul total a scăzut cu peste 20 % în ultimele săptămâni, conform datelor Agenției de Cercetare Alphaliner, organizația care monitorizează transportul maritim de containere.

În total, în ultimele patru săptămâni, numărul de plecări de nave cu containere din China a scăzut cu 49 %.

Rotterdam și Hamburg sunt porturile din Europa cel mai puternic afectate în ceea ce privește containerele de proveniență asiatică.

S-a estimat o reducere cu 0,7 % a traficului mondial în primul trimestru al anului 2020, însă, în funcție de durata crizei, consecințele ar putea fi mult mai importante pentru anumite porturi.

O estimare pentru portul Rotterdam indică o reducere anuală de 1 %, respectiv 150 000 de containere.

Din port, aceste containere sunt transportate în principal pe cale rutieră către destinație, ceea ce înseamnă piederi majore și pentru transportatorii rutieri.

Scăderea prognozată de 20-25 % în sectorul transportului maritim mondial va avea un impact pe măsură asupra sectorului terminalelor portuare.

În plus, toate porturile și terminalele se vor confrunta cu un excedent de containere goale, ceea ce va congestiona și șantierele.

În același timp, companiile de transport maritim și clienții lor au început să depună cereri de suspendare a tarifelor de depozitare, pe motiv de forță majoră: Coronavirusul.

Turismul este cel de-al treilea sector al economiei UE ca mărime și asigură locuri de muncă pentru 27 de milioane de persoane, ceea ce înseamnă 11,7 % din totalul locurilor de muncă din UE.

China ocupă locul trei în topul țărilor din care provin turiștii care vizitează UE, după SUA și Rusia, numărul turiștilor chinezi crescând semnificativ în ultimii ani. De exemplu, în 2018 s-au înregistrat 2,8 milioane de cereri de viză Schengen.

În urma epidemiei cauzate de COVID-19, sectorul turismului din UE se confruntă cu pierderea unui număr mare de călători chinezi.

Majoritatea transportatorilor europeni și-au suspendat zborurile către China până la sfârșitul lunii martie, iar majoritatea rezervărilor din China către Europa în perioada Anului Nou chinezesc au fost anulate.

Potrivit estimărilor preliminare, în perioada ianuarie-sfârșitul lunii aprilie 2020, turismul UE va pierde aproximativ 400 000 de călători chinezi.

Pe de altă parte, se înregistrează scăderea unui flux important de călători din alte zone ale lumii: Japonia, Coreea de Sud, SUA, Canada etc.

Au fost anulate mari târguri comerciale și alte evenimente, inclusiv sportive.

Deputat UDMR: Românii fără asigurare medicală care au plecat din țări afectate de coronavirus să plătească la ANAF

CORONAVIRUS: Românii din Germania, Spania și Franța, sfătuiți de MAE să se întoarcă acasă

Ce pedepse riscă persoanele care vin din țări puternic afectate de coronavirus și dau declarații false

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?