Skip to content

8 martie în Ucraina. Sute de femei și zeci de copii au murit

Ucraina Sute de femei și zeci de copii morți sau răniți

8 martie în Ucraina. Sute de femei și zeci de copii sunt victime ale bombardamentelor ruse de când a început războiul. Sute de mii au părăsit țara de frica războiului.

Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului – OHCHR a anunțat într-un comunicat de presă din 7 martie care este numărul victimelor civile din războiul ruso-ucrainean.

Potrivit datelor furnizate, între 24 februarie 2022, ora 04:00 când a început atacul armat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, și  pe 6 martie 2022 ora 24:00, au fost înregistrate 1.207 victime civile: 406 morți și 801 răniți.

Au fost uciși 77 bărbați, 45 femei, opt băieți și patru fete, precum și alți 15 copii și 257 adulți al căror sex nu este încă cunoscut.

Au fost rănite 801 persoane: 72 bărbați, 51 femei, 11 fete și doi băieți, precum și 29 copii și 636 adulți al căror sex nu este încă cunoscut.

Pe regiuni ale Ucrainei, cele mai multe victimele provin din regiunile Donețk și Lugansk: 93 de morți și 435 de răniți.

În teritoriul controlat de guvernul de la Kiev au fost înregistrați 70 de morți și 324 de răniți, iar în cel controlat de autoproclamatele „republici”, 23 de morți și 111 de răniți.

În alte zone ale Ucrainei (capitala Kiev și regiunile Cerkasî, Cernihiv, Harkov, Herson, Kiev, Mikolaiv, Odessa, Sumi, Zaporojie și Jîtomîr) care se aflau sub controlul guvernului când au avut loc atacurile s-au înregistrat 313 morți și 366 de răniți.

Victime ale bombardamentelor grele

În majoritatea cazurilor, ucrainenii uciși sau răniți au fost victime ale bombardamentelor de artilerie grea, sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și rachete și bombardamente aeriene.

OHCHR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, mai ales în teritoriul controlat de guvern și mai ales în ultimele zile.

Asta din cauză că nu există informații recente din unele locuri unde au avut loc ostilități intense. Unul dintre acestea este  orașul Volnovaka în care se pare că există sute de victime civile. Aceste cifre sunt verificate și nu sunt incluse în statisticile de mai sus.

OHCHR citează și un raport al Comisarului Parlamentului Ucrainean pentru Drepturile Omului, conform căruia, până la data de 6 martie 2022, 38 de copii au fost uciși și 71 răniți.

De asemenea, un raport al Poliției Naționale din regiunea Harkov, arată că până la data de 7 martie, ora 09:00,, numărul total al victimelor civile din regiune a fost de 133 de morți (128 de adulți și cinci copii). Alte 319 persoane au fost rănite.