Skip to content

Afacerist britanic, arestat pentru ajutorul oferit unui oligarh rus apropiat de Putin

Afacerist britanic, arestat pentru ajutorul oferit unui oligarh rus apropiat de Putin

Un om de afaceri britanic a fost arestat fiind suspectat că a facilitat eludarea sancțiunilor impuse oligarhului rus Oleg Deripaska, un apropiat al lui Putin și care a fost umilit în trecut de câteva ori de țarul de la Kremlin.

Miliardarul Deripaska este și acționar într-una dintre cele mai cunoscute firme de construcții austriece care operează și în România, Strabag. În 2008, el era pe loc al optulea în topul miliardarilor din lume.

Britanicul Graham Bonham-Carter a fost arestat la Londra pe 11 octombrie 2022, se arată într-un comunicat al National Crime Agency (NCA), Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate din Marea Britanie.

Se presupune că l-a ajutat pe Oleg Deripaska (foto), aflat pe lista de sancțiuni a UE. Englezul a făcut ca proprietățile oligarhului să scape de ochii autorităților mutându-le virtual printr-un hățiș de firme.

Autoritățile judiciare din SUA ceruserăîn urmă cu câteva săptămâni extrădarea britanicului, dar Westminster Magistrates’ Court, instanța învestită în Anglia și Țara Galilor cu drept de a judeca acte de terorism și extrădări, au decis să-l elibereze sub cauțiune.

Pe 11 octombrie 2022, Bonham-Carter nu a mai fost atât de norocos. În cadrul NCA există un serviciu denumit Celula de Combatere a Cleptocrației specializată în investigarea activităților ilicite ale personalităților internaționale.

Definiția din DEX a cleptocrației este: un tip de guvernare în care membrii săi caută, în primul rând, să obțină avantaje personale materiale, sociale, politice etc. pe seama celor în numele cărora guvernează.

Directorul General de Operațiuni din NCA, Steve Rodhouse ,a declarat că oligarhii care doresc să se sustragă de la sancțiuni se bazează pe profesioniști calificați care îi ajută să-și ascundă averile pentru a-și menține stilul de viață.

Deripaska, activ în domeniul energiei și extracțiilor materiilor prime,  a fost vizat de sancțiuni după începerea războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Potrivit NCA, activele oligarhului din Marea Britanie au fost complet înghețate, el primid și interdicție de a intra în această țară.

Autoritățile britanice cred că Bonham-Carter l-a ajutat pe Deripaska, printr-un lanț de firme off-shore, să ascundă cine este adevăratul proprietar al multor proprietăți valoroase.

La 29 septembrie 2022, Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe Oleg Deripaksa și pe trei dintre asociații săi de mai multe fapte penale care au inclus trasnferuri bancare de milioane de dolari.

Potrivit NCA, Celula de Combatere a Cleptocrației a NCA a înghețat proprietăți, iahturi și avioane ale oligarhilor ruși în valoare de aproximativ 17 miliarde de lire sterline.

Protest împotriva mobilizării militare decretate de Putin: „Vor fi aruncaţi în maşina de tocat a războiului. Pentru ce vor muri?”