Președintele SUA, Donald Trump, și Benjamin “Bibi” Netanyahu, premierul Israelului, fac diferențe între atentatele teroriste.
Dacă acestea sunt comise de arabi, islamiștii radicali sunt răul de pe lume. În schimb, dacă sunt comise de extremiști de dreapta, discursul celor doi se schimbă.
Aceasta este concluzia la care a ajuns Steven Klein, editor al publicației israeliene Haaretz și profesor la Universitatea din Tel Aviv unde predă în cadrul unui program internațional despre conflicte și mediere.
Pe 27 octombrie 2018, Robert Bowers a deschis focul într-o sinagogă din orașul american Pittsburgh. A ucis 11 oameni și a rănit alți șase. Este considerat cel mai mare atac antisemit din istoria SUA.
Cu toate acestea, scrie Klein, premierul Bibi Netanyahu, autointitulat liderul tuturor evreilor, nu s-a deranjat să meargă la locul crimei și l-a trimis pe ministrul pentru Diasporă.
În schimb, Netanyahu s-a dus în Franța la două zile de la atentatul din 2015 asupra supermarketului evreiesc din Paris, atentat revendicat de ISIS. Patru evrei au fost uciși atunci.
Premierul israelian a participat chiar la o manifestație uriașă pe străzile din capitala Franței.
După Paris, el a început imediat să le explice evreilor din Europa despre pericolul iminent la care sunt supuși și unde este locul lor.
„Aș vrea să spun evreilor francezi și celor din Europa, Israelul este casa voastră. Am venit la Paris nu numai ca prim-ministru al Israelului, ci și ca reprezentant al tuturor evreilor pentru a arăta care este atitudinea israelienilor împotriva celor care vor să ne omoare”.
În timpul unei întâlniri care a avut loc după atacul din Paris el a declarat că islamismul radical este dușmanul lumii și a enumerat grupările jihadiste de la Hezbollah la Hamas, de la Al-Qaeda la ISIS.
Netanyahu a insistat ca victimele să fie îngropate în Ierusalim și a forțat familiile acestora să facă acest lucru. La înmormântare el a înfierat atacatorii musulmani.
„A venit timpul ca toți oamenii civilizați să se unească și să elimine din rândul lor acești dușmani”, a declarat premierul israelian la înmormântare.
După Pittsburgh? Un alt tip de mesaj: „Israelul este alături de comunitatea evreiască din Pittsburgh, de comunitățile evreiești din Statele Unite și de poporul american. Suntem împreună împotriva antisemitismului și acestei barbarii”.
Niciun apel la comunitatea evreiască din SUA de a se muta în Israel. Nicio declarație că vorbește în numele lor. De ce nu s-a dus Netanyahu în America și nu a cerut ca lumea să se unească împotriva naționalismului violent al albilor?
Dacă s-ar fi dus în SUA ar fi dat un mesaj că evreii din această țară nu sunt în siguranță sub președintele Donald Trump, așa cum a sugerat că ar fi evreii din Europa.
Ar fi trebuit să facă față și retoricii xenofobe și antiimigrație de după atac a lui Trump. Dacă Netanyahu ar fi declarat război extremiștilor albi care sunt pro-Trump, l-ar fi pus pe prietenul său de la Casa Albă într-o poziție deloc confortabilă.
Loialitatea lui Netanyahu este față de Trump, nu față de evreii americani, mulți dintre aceștia fiind cei mai aprigi critici ai președintelui american. De fapt, premierul israelian nu are nimic de câștigat din a fi solidar cu evreii americani.
În final, să recunoaștem: creștinii naționaliști albi nu-l interesează pe Netanyahu așa cum îl interesează islamiștii.
Islamiștii amenință Israelul, în timp ce albii naționaliști votează pentru Partidul Republican în SUA, partidul lui Trump.
Trimisul lui Netanyahu la Pittsburg, ministrul pentru Diaspora, i-a insultat pe evreii americani după ce a lipsit la cea mai mare întâlnire anuală a evreilor din America. A încercat să dreagă busuiocul făcând o asemănare între rasiștii albi care au tras în credincioșii evrei din sinagogă cu militanții palestinieni care trag cu rachete în Israel.
Mai mult, în Israel, radioul de stat nu a avut nici măcar o singură știre despre atacul din Pittsburg în primele 48 de ore de la comiterea acestuia. În schimb, emitea știri despre prăbușirea avionului indonezian și despre problemele transportului din Ierusalim.
Atacul de la Pittsburgh i-a făcut pe evreii americani să vadă clar că guvernul israelian preferă să ignore terorismul de extremă dreapta, dar nu face același lucru când vine vorba de extremiștii musulmani.