Audieri în Senatul SUA privind efectele nocive ale rețelelor de socializare asupra copiilor și adolescenților

„Sunteți un erou american al secolului XXI”. Așa i s-a adresat senatorul american Ed Markey lui Frances Haugean, cea care a dezvăluit presei cum funcționează de fapt Facebook.

Fost manager al gigantului hi-tech, Haugen a depus pe 5 octombrie 2021 mărturie în Senatul SUA unde a subliniat „falimentul moral” al Facebook și minimizarea impactului nociv al companiei şi în ceea ce priveşte depresia adolescenților și violența etnică.

Opinia publică suspectează de mult timp faptul că Facebook are două feţe, scrie The Economist. Ceea ce lipsea erau documente interne ale companiei care să confirme acest lucru. Exact ce a făcut Frances Haugen.

A decis să devină avertizor de integritate și a trimis atât jurnaliștilor de la Wall Street Journal, cât și autorităților comunicate interne ale Facebook care arată că Instagram a dus la tendințe suicidale și la probleme de alimentație în rândul adolescenților.

Senatorii care au audiat-o pe Haugen a promis că Facebook va da socoteală pentru acțiunile sale. Numai că firma a reușit să scape cu bine din scandaluri precedente.

În 2018, un alt avertizor de integritate a demonstrat colaborarea dintre Facebook și Cambridge Analytica, o organizație de cercetare care a permis colectarea datelor utilizatorilor fără consimțământul lor și folosirea acestora în campania lui Donald Trump.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a mers la Washington să-și ceară scuze, iar în 2019 a căzut la un acord cu agenția americană pentru protecția consumatorilor pentru plata unei amenzi de cinci miliarde de dolari.

A fost cea mai mare sancțiune dată vreunei firme din acest domeniu. Cu toate acestea, scrie The Economist, nicio lege nu a fost modificată pentru a limita comportamentul Facebook.

În schimb, ceea ce a făcut Haugen ar putea fi un punct de cotitură. Efectele nocive ale rețelelor de socializare asupra copiilor și adolescenților reprezintă o preocupare care depășește lupta dintre conservatorii și republicanii americani.

Este mult mai ușor de înțeles pentru politicieni comparativ cu ceea ce înseamnă culegerea de date, dezinformarea etc pe rețelele de socializare.

În cazul în care Congresul se va concentra pe protecția online a copiilor online, ar putea actualiza Legea privind protecția confidențialității online a copiilor. Aceasta a fost adoptată în 1998 și interzice colectarea de date de la copiii sub 13 ani, dar unii politicieni doresc să extindă protecția și peste această vârstă.

Alte propuneri legislative vizează manipularea prin marketing și caracteristicile care fac ca rețelele de socializare să devină atât de captivante pentru tineri.

Informațiile pe care Haugen le-a dat publicului ar putea avea efectul unui domino asupra companiilor hi-tech având în vedere cazuri similare din industria bancară și farmaceutică.

În SUA există Legea Dodd-Frank, adoptată în 2010, care oferă protecții mai mari avertizorilor de integritate, cum este și Frances Haugen, pentru prevenirea represaliilor din partea angajatorilor. mai mult, avertizorii de integritate (whistleblowers) pot primi între 10-30% din banii colectați în urma amendării unei companii.

Până în prezent, autoritățile americane au plătit un miliard de dolari către 207 avertizori de integritate, inclusiv peste 500 de milioane de dolari în 2021.

Zuckerberg a negat acuzațiile aduse, iar unul dintre vicepreședinții Facebook a trimis angajaților companiei o notificare privind incriminările aduse de Haugen. La scurt timp, și această notificare a ajuns la presă.

The Telegraph: Facebook primește bani de la grupări teroriste pentru distribuirea de știri false

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!