Partidul Libertății din Austria – FPÖ a criticat sosirea sezonierilor români la Innsbruck după ce unul dintre cei 143 dintre muncitori români aduși cu un avion să lucreze în agricultură în Tirol și Carintia a fost testat pozitiv joi, 16 aprilie 2020, cu noul coronavirus.

Purtătorul de cuvânt al partidului a declarat că transferul spre locurile de cazare a sezonierilor români a supus populația locală riscului de infecție.

După ce românul a fost testat pozitiv, 19 persoane cu care a intrat în contact au fost plasate în carantină.

Și Partidul Social Democrat – SPÖ a criticat în Parlamentul din Tirol condițiile de muncă și salariile mici din domeniul agriculturii care nu atrag localnici.

Potrivit publicației Tiroler Tageszeitung, nici FPÖ, nici SPÖ nu înțeleg faptul că în Austria este nevoie de muncitori din alte țări.

„Ceva funcționează greșit în industrie dacă, în ciuda faptului că sunt 560.000 de șomeri, nu se pot găsi localnici care să muncească, chiar dacă s-au făcut campanii de recrutare în toată țara”, a spus Elisabeth Fleischanderl, deputat în parlamentul regional din Tirol.

Ea a mai adăugat că interesele economice prevalează în fața sănătății populații.

Și liderul FPÖ din Parlamentul din Tirol, Markus Abwerzger, s-a întrebat public de ce Camera de Agricultură nu folosește în muncile agricole persoane care au cerut azil în Austria.

Camera de Agricultură din Austria a anunțat vineri, 17 aprilie, că nu mai sunt planificate zboruri similare cu cel care i-a adus pe români.

Aceștia au ajuns în Austria pe 15 aprilie și au fost duși de la aeroport cu microbuze în fiecare erau maxim cinci persoane, dar și cu autobuze în care au fost obligați să păstreze distanța.

Au fost transportați spre 17 destinații, ferme de legume, din Innsbruck-Land, Schwaz, Innsbruck și Landeck, dar și în Carintia.

Zborul a fost plătit de fermierii austrieci, dar muncitoprii trebuie să respecte regulile stricte de siguranță și igienă stabilite de autoritățile austriece atât la locurile de cazare, cât și la locul de muncă.

Guvernatorul Tirolului, Günther Platter, membru al Partidului Popular Austriac ÖVP, că fermierii să încerce să angajeze cât mai mulți localnici.

Pe de altă parte, el nu a acceptat criticile potrivit cărora interesele economice sunt mai presus de sănătatea localnicilor, dar a precizat că nu românul testat pozitiv este motivul acestor acuze.

Ministrul federal al Agriculturii, Elisabeth Köstinger, a declarat că în Austria nu vor ajunge mii de muncitori sezonieri din Estul Europei așa cum s-a întâmplat în Germania.

Ordonanța Militară 9. Se prelungește cu 14 zile suspendarea zborurilor din și spre Marea Britanie, Germania, Austria, Italia și alte țări

Sute de îngrijitoare din România și Bulgaria, transportate cu avionul în Austria

AUSTRIA: Măștile de protecție, obligatorii și în propriul autoturism

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!