Skip to content

Bilanțul tragic al cutremurului din Turcia: Cel puțin 21 de morți, zeci de dispăruți și 1.000 de răniți

În urma cutremurului produs vineri seară în estul Turciei au murit cel puţin 21 persoane, peste 1.000 au fost rănite şi mai multe clădiri s-au prăbuşit. Seismul a fost resimţit şi în unele state vecine, informează DPA, citată de Agerpres.

Seismul cu magnitudinea 6,8 s-a produs vineri seară la ora locală 20:55 (17:55 GMT) în localitatea estică Elazig, situată la circa 550 kilometri de capitala Ankara. Cutremurul major a fost urmat de zeci de replici.

Șaisprezece persoane, cel puțin, şi-au pierdut viaţa în Elazig, iar alte patru în provincia învecinată Malatya, a anunţat sâmbătă Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă – AFAD precizând că numărul răniţilor este de circa 1.030.

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a declarat că echipajele de intervenţie caută 30 de persoane date dispărute în urma seismului.

Postul naţional TRT a prezentat imagini cu zeci de lucrători din cadrul echipelor de intervenţie care săpau dimineața cu lopeţile în zona unei clădiri parţial prăbuşită din Elazig. Ferestrele erau sparte, iar balcoanele de la cel puţin patru etaje se prăbuşiseră.

Mass-media de stat din Siria şi Iran au relatat că seismul a fost resimţit și în aceste țări. De asemenea, potrivit mass-mediei din Liban, seismul a fost simţit şi în oraşele Beirut şi Tripoli.

Ministrul de Interne al Turciei a descris situaţia drept un incident de ”Nivelul 3”, conform planului naţional de reacţie în situaţii de urgenţă, cerând un răspuns la nivel naţional, dar fără a fi necesar ajutor internaţional.

Acesta a spus că Turcia, ţară cu risc seismic ridicat, şi-a învăţat lecţia din dezastrele anterioare, ceea ce a contribuit la gestionarea situaţiei după cutremurul de vineri. Mai multe drone au fost mobilizate în cadrul operaţiunilor de căutare şi pentru a facilita comunicarea între provincii, notează Reuters.

AFAD a avertizat locuitorii să nu se întoarcă în clădirile avariate din cauza riscului de replici seismice. Autoritățile au trimis paturi, pături şi corturi în regiunile în care unele persoane au fost adăpostite în săli de sport.

Pe rețelele de socializare, mulţi oameni şi-au exprimat şocul, printre aceştia Joseph Borrell, şeful politicii externe a UE, dar şi fotbalistul Mesut Oezil, care s-a născut în Germania din părinţi turci.

Turcia este o țară predispusă la cutremure. Unul dintre cele mai devastatoare s-a produs în 1999 şi a avut magnitudinea de 7,6. Atunci, epicentrul a fost în Golcuk la sud-est de Istanbul. S-au înregistrat peste 17.000 de morţi şi circa 500.000 de sinistraţi.

Exerciţiul naţional „Seism 2018”. Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!