Skip to content

BULGARIA: Spioni, otravă și o criză diplomatică

Autoritățile de la Sofia investighează un caz, posibilă tentativă de crimă, care are multe similitudini cu afacerea Skripal, conform platformei de analiză Sinopsis.

Procuratura bulgară a confirmat la începutul acestei săptămîni că Serghei Fedotov, unul dintre cei trei agenți operativi ruși presupus a fi fost implicați în otrăvirea lui Serghei Skripal în Marea Britanie, a fost în Bulgaria exact în momentul în care un cunoscut afacerist local, implicat inclusiv în comerțul cu arme, ar fi fost otrăvit.

”Putem confirma că cetățeanul rus, cunoscut sub numele de Serghei Fedotov, a fost de trei ori în Bulgaria în intervalul februarie-mai 2015. Una din vizitele sale, în aprilie, a coincis cu otrăvirea, pe 28 aprilie, a omului de afaceri Emilian Gebrev (foto), a fiului său Hristo și a unui alt oficial de la o fabrică de armament”, a spus procurorul general al Bulgariei, Sotir Țațarov, într-o conferință de presă, citat de BIRN.

Declarațiile oficialului bulgar confirmă indirect recentele informații publicate de site-ul de investigații Bellingcat, potrivit cărora un agent al serviciului de informaţii al armatei ruse GRU ar putea avea legătură cu posibila otrăvire a lui Gebrev.

Bellingcat mai susţine că acelaşi agent al GRU se afla în Marea Britanie în momentul otrăvirii cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în martie 2018, la Salisbury.

Incidentul a provocat o criză diplomatică între Marea Britanie şi Rusia, care a negat orice implicare.

Legăturile omului de afaceri bulgar, în articolul integral care poate fi citit AICI