CIPRU: Românii care nu au rezidență vor sta în autoizolare 14 zile începând cu data de 23 iulie

Guvernul din Cipru a plasat România în categoria C, astfel că începând cu data de 23 iulie intrarea în această țară este permisă numai cetățenilor ciprioți și rezidenților legali veniți din România, cu condiția ca aceștia să aibă asupra lor atestatul de rezidență, respectiv foaia galbenă.

Orice alte persoane provenind din țări din categoria C care au nevoie să călătorească în Cipru nu o pot face face decât după obținerea unui permis special eliberat de Ministerul de Interne din această țară.

Solicitările vor fi înaintate la adresa covid19@crmd.moi.gov.cy, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Nicosia.

Persoanele care vin din aceste țări vor sta în autoizolare timp de 14 zile.

Restricțiile de intrare în Cipru în funcție de categoria de țări:

Categoria A – oricine poate veni, este nevoie de autorizație de călătorie, testarea nu este obligatorie și nici autoizolarea.

Categoria B – oricine poate veni, este nevoie de autorizație de călătorie, testarea este obligatorie, autoizolarea nu este obligatorie.

Categoria C – pot veni cetățeni ciprioți, rezidenți și categorii speciale de persoane doar în urma obținerii unui permis special de la Ministerul de Interne din Cipru. Autorizația de călătorie este necesară, testarea este obligatorie (se poate face și aeroport și costă 60 de euro) și se va sta în autoizolare timp de 14 zile.

Turiștii români care au rezervate vacanțe în Cipru în perioada următoare sunt sfătuiți să le reprogrameze în funcție de evoluția pandemiei în România și de măsurile luate de autoritățile cipriote.

Ministerul Sănătății din Cipru actualizează săptămânal lista țărilor din care este permisă intrarea, în funcție de datele epidemiologice din fiecare țară.

Acte necesare intrării în Cipru:
autorizația de călătorie, obținută de pe portalul www.cyprusflightpass.gov.cy , unde trebuie să se înregistreze orice persoană care dorește să călătorească în Cipru, cu 24 de ore înaintea călătoriei. Pașii de urmat: completarea electronică unui chestionar COVID și introducerea datelor de zbor.
– prezentarea unui test PCR de coronavirus negativ (în limba engleză), efectuat cu maxim 72 de ore înainte de plecare. Se admite doar testul PCR (exudat), nu cel de sânge (anticorpi). Testul poate fi efectuat și în aeroport, contra unei sume de 60 de euro.
permisul special eliberat de Ministerul de Interne pentru persoanele nerezidente.

Pasagerii care nu au asupra lor autorizația de călătorie completată online, corect (Cyprusflightpass) vor fi amendați cu 300 de euro.

Personalul din aeroport (ofițeri de Poliție de la Imigrări, alți oficiali din aeroport) are dreptul de a amenda pe loc pe oricine încalcă această regulă. Persoanele care dau declarații false cu privire la traseul călătoriei sunt pasibile de urmărire penală.

În ceea ce privește trecerea în partea de nord a insulei, din 17 iulie MAE cipriot NU mai permite traversarea turiștilor în acea zonă.

Tranzitul este permis doar în următoarele condiții: cetățenii români care se află în partea de nord nu vor primi autorizația de traversare decât în cazuri umanitare (deces al unui membru de familie, situații medicale de urgență); se va utiliza exclusiv punctul de trecere Metehan.

Ce se va întâmpla cu cetățenii români care călătoresc spre Cipru din alte țări decât România?

Toți cetățenii care vin din țări din categoria B sunt obligați să prezinte la intrare un test covid efectuat cu maxim 72 de ore înaintea călătoriei.

Dacă un cetățean român este rezident într-o țară din categoria A sau B, trebuie să respecte prevederile pentru țările din aceste categorii.

Dacă un cetățean român călătorește într-un stat din categoria A sau B, unde stă mai puțin de 14 zile, și de acolo dorește să călătorească în Cipru, nu va putea veni decât dacă este rezident al R. Cipru, cu obligativitatea autoizolării 14 zile după intrare.

WIZZ AIR a suspendat zborurile spre și din Austria, Suedia, Portugalia, Israel și Emiratele Arabe Unite

Precizări MAE: Zborurile directe spre AUSTRIA, suspendate până pe 31 iulie

O instanță din Germania a ridicat restricțiile impuse din cauza focarului de coronavirus apărut în Gütersloh

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!