Covid-19, armă împotriva călătoriilor și vacanțelor ieftine?

Este pandemia de Covid-19 folosită pentru a stopa oamenii obișnuiți să călătorească ieftin sau să aibă vacanțe pe măsură? Jurnalistul britanic Ross Clark a publicat în The Telegraph un articol în care răspunde acestei întrebări.

Liste roșii, galbene, verzi. Teste scumpe și reguli complicate care schimbă peste noapte. Sute de lire sterline, dolari sau euro, pentru teste. Este puțin probabil ca aceste noi restricții să nu mai existe când pandemia se va termina.

Jurnalistul susține că guvernul britanic (n.r. – nu numai) s-a jucat în mod repetat cu planurile oamenilor de a călători, de a merge în concedii.

De exemplu, britanicii care se aflau în Mexic au aflat că începând din 8 august vor fi obligați plătească fiecare 2.285 de lire sterline pentru carantină la întoarcerea lor în Marea Britanie. Aste, pentru că brusc Mexisul a fost introdus pe lista roșie.

Covid-19 este poate o scuză pentru ceea ce unii dintre liderii politici au visat ani de zile: să pună capăt vacanțelor ieftine, scrie jurnalistul. Dar, este puțin probabil ca acest război nedeclarat împotriva călătoriilor ieftine să se încheie cu această pandemie.

Parlamentul European a votat: Certificatul Covid nu este obligatoriu pentru călătorii

Următorul pas ar fi restricționarea călătoriilor din motive de mediu. Există consilieri guvernamentali influenți în Regatul Unit pentru care restricțiile Covid-19 arată cum stilul nostru de viață ar putea fi restrâns în viitor pentru binele planetei.

Asta ar însemna să întoarcem ceasul la epoca în care călătoria era complicată și costisitoare. În prezent, Spania este una dintre destinațiile preferate ale britanicilor și nu numai. Ross Clark susține că, odată cu scăderea numărului de pasagerispre Spania, vor exista mai puține zboruri, urmarea fiind creșterea prețului biletelor.

Printre cei care văd Covid-19 ca o cursă pentru restricționarea libertății de călătorie se numără dr. Susan Michie, membră a comitetului Sage și director al Centrului pentru Schimbarea Comportamentului de la UCL.

Într-un interviu din iunie, ea a spus că: „Trebuie să ne gândim la modul în care ne planificăm orașele, transportul, stilul de viață. Oamenii nu trebuie să călătorescă atât de mult. Este bine nu numai pentru sănătate, ci și pentru mediu”

Cu alte cuvinte, susține Ross Clark, doamna respectivă spune asta: acum am condiționat publicul să se aștepte și alte restricții, hai să le folosim pentru a reduce emisiile de carbon.

Călătoria cu avionul, condiționată de certificate digitale de vaccinare

Sir David King este profesor, chimist, fost consilier științific și fondator al Climate Crisis Advisory Group are 81 de ani. Anul trecut a scris în The Washington Post că pandemia ar trebui să faciliteze combaterea schimbărilor climatice cu toate că economia țărilor a fost puternic afectată. „S-a dovedit că o mare parte din populație își poate schimba comportamentul și reduce emisiile nu peste decenii, ci în câteva săptămâni”, susținea King.

Din punctul de vedere al jurnalistului Ross Clark, argumentul  lui King ignoră un punct important: publicul a susținut restricțiile pe baza faptului că a fost un răspuns scurt la o boală care amenință să ucidă un număr mare de oameni într-un timp scurt.

Schimbările climatice nu vor fi rezolvate cu măsuri restrictive în decurs de săptămâni sau luni. Războiul cultural pentru călătorii a început. Dar e sigur că bogații vor continua să călătorească, în timp ce oamenii de rând vor fi bombardați că știri că restricțiile vor avea în vedere schimbările climatice.

Jurnalistul mai scrie în același articol că pandemia de Covid-19 va fi folosită pentru a justifica interferența în stilul de viață al oamenilor obișnuiți de către o elită globală imună la schimbarea comportamentului.

Viața revine la normal pentru persoanele importante. Pentru ceilalți, regulile privind călătoria și costul respectării acestora sunt o prevestire a ceea ce urmează.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!