Începând cu 27 iunie 2020, Danemarca a actualizat regimul de intrare pe teritoriul său în contextul pandemiei Covid-19. Astfel, urmare analizei epidemiologice realizată de autoritățile de sănătate daneze statele au fost împărțite în ʺdeschiseʺ și ʺînchiseʺ.

Lista acestor state este actualizată, săptămânal, în fiecare zi de joi (https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark/travelling-in-or-out-of-denmark/is-my-country-open-or-banned). România se regăsește în acest moment pe lista țărilor „deschiseʺ, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Copenhaga.

Persoanele rezidente în țări „deschiseʺ pot intra în Danemarca în următoarele situații:

Muncă, afaceri, studii

Dacă munciți în Danemarca, puteți intra în baza unui contract de muncă valabil, chiar dacă nu a fost folosit.

Participați la o întâlnire de afaceri. Trebuie să prezentați o dovadă, de exemplu email, a relației de muncă, data și ora la care are loc întâlnirea. De asemenea, trebuie să prezentați detalii de contact ale persoanei cu care urmează să vă întâlniți.

Prestați servicii sau transport de bunuri în și din Danemarca, în baza unor documente oficiale.

Sunteți personal navigant, membru al echipajului unei aeronave, diplomat etc.

Dacă aveți un interviu pentru un loc de muncă, trebuie să dovediți cu invitația din partea companiei la interviu și numele persoanei de contact.

În cazul în care studiați în Danemarca, trebuie să prezentați o scrisoare de confirmare din partea instituției de învățământ care să dovedească că sunteți înscris la cursuri sau urmează să participați la un examen de admitere (dacă acesta nu poate fi urmat online). Trebuie să intrați în Danemarca cât mai aproape de data începerii programului de studii. Dacă aveți un permis de rezidență pentru studenți, puteți să îl prezentați ca dovadă a faptului că sunteți îndreptățit să locuiți în Danemarca.

Stagiarii trebuie să prezeinte o scrisoare de confirmare emisă de o instituție de învățământ străină din care să reiasă că stagiul reprezintă un element obligatoriu în cadrul programului educațional și un contract de stagiu cu compania daneză la care urmează să fie efectuat stagiul.

În cazul în care urmați un program al unui gimnaziu, intrarea în țară se face în baza unei scrisori de confirmare din partea gimnaziului.

Dacă, lucrați ca au pair, trebuie să prezentați permisul de reședință, certificatul de înregistrare/cardul de reședință.

Aspecte de ordin privat

Puteți intra în Danemarca dacă sunteți soție/soț; live-in partner; logodnică/logodnic; iubită/iubit (cu o relație, în mod normal, de peste trei luni); părinte sau părinte vitreg; soră/frate sau soră/frate vitreg; bunic sau bunic vitreg; copil sau copil vitreg; nepot sau nepot vitreg al unui cetățean danez sau unei persoane străine rezidentă și cu dreptul legal de a intra în Danemarca.

Documente relevante care să ateste aceste relații sunt: certificat de căsătorie, certificat de naștere, copie a cardului de sănătate danez (yellow card) aparținând persoanei la care veniți.

Natura și durata relației poate fi dovedită și de o declarație solemnă (care intră subsidența Codului Penal danez, art. 163), prezentată în original sau copie, din partea persoanei rezidente în Danemarca care poate fi accesată la  https://politi.dk/en/-/media/mediefiler/corona/rejseerklaeringer/04-declaration-solemn-declaration-on-relationship-for-use-in-connection-with-entry.pdf?la=en&hash=318F49B80048C36FE41843738EE018E71C2171CF.

Sunteți soț, live-in partnersau copil al unui cetățean danez care are reședința în străinătate și intrați cu acesta în Danemarca. Trebuie prezentate documente doveditoare și completată o declarație solemnă.

Veți petrece timp cu un copil minor. Trebuie să dovediți relația cu certificatul de naștere și cardului de sănătate al minorului.

Sunteți tutore legal pentru un minor cu reședința în Danemarca, dovedit în baza cardului de sănătate al minorului și al confirmării acestei calități din partea autorităților daneze.

Sunteți rudă sau într-o relație cu o persoană în stare de sănătate critică sau terminală. Trebuie dovedită relația cu persoană bolnavă (la fel ca la punctul B.1) și acceptul acesteia transmis de personalul medical relevant.

Veți participa la nașterea copilului. Intrarea se poate face, în mod normal, cu 3 săptămâni înainte de naștere, cu consimțământul mamei și prin prezentarea documentelor medicale care atestă faptul că persoana la care veniți este însărcinată.

Veți continua un tratament medical administrat de autoritățile daneze de sănătate, în baza unei note din partea spitalului.

Veți participa la o înmormântare, în baza unor documente doveditoare.

Aspecte de ordin judiciar

Veți participa în proceduri judiciare, în baza citației.

Aveți aspecte urgente de rezolvat la o ambasadă sau consulat din Danemarca, în baza confirmării din partea acestor instituții.

Aspecte legat de exercitarea dreptului de proprietate

Dețineți o casă de vacanță sau barcă sau sunteți rezident permanent într-un camping danez, în baza unor documente doveditoare. Puteți fi însoțit și de persoanele menționate la punctul B.

Vacanță/concediu

Ați rezervat un sejur de minimum șase nopți într-o casă de vacanță, camping, hotel, casă particulară etc. Confirmările trebuie să includă adresa, numărul de nopți și numele persoanelor vizate.

Vă aflați în tranzit în Danemarca și vă deplasați spre o altă țară.

Rezidenții din landul german Schleswig-Holstein, regiunile suedeze Skåne, Halland și Blekinge și în Norvegia pot intra în Danemarca fără restricții.

Pentru cazuri individuale vă recomandăm să apelați linia telefonică specială a Poliției daneze dedicată întrebărilor legate de traversarea frontierei daneze: 0045 70206044 (luni-vineri 8.00-16.00).

PLECAREA DIN DANEMARCA

Începând cu 26 iunie 2020, pentru statele membre UE, Schengen și Marea Britanie, ministerul danez al afacerilor externe emite 2 categorii de recomandări de călătorie pentru aceste state, cu “risc galben” (atenție specială), respectiv “risc portocaliu” (evitarea călătoriilor nenecesare).

În această analiză, sunt incluși, pe lângă evoluția epidemiologică și alți factori precum restricțiile impuse persoanelor care vin din Danemarca, capacitatea de testare etc.

Aceste recomandări sunt actualizate de Ministerul danez de externe de câte ori va fi nevoie. Începând cu 7 iulie 2020, România se regăsește pe „lista galbenăʺ. Informații legate de recomandări pentru toate statele puteți accesa la https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/.

Persoanelor care se întorc din statele cuprinse pe „lista galbenăʺ (și anumite state de pe „lista portocalie”) nu le este recomandată carantina de 14 zile și nu le este solicitat un test Covid-19.

Persoanelor care se întorc din statele cuprinse pe „lista portocalieʺ le este recomandată ferm carantina de 14 zile.

Testul negativ pentru infecția cu Covid-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Danemarcei (și certificatul aferent completat, https://politi.dk/en/-/media/mediefiler/corona/rejseerklaeringer/01-erklaering_covidtest_v4.pdf?la=en&hash=22FC0395874384B8BC14C1048E268CF7696E2973), este solicitat doar persoanelor care se întorc din state cuprinse pe „lista portocalieʺ, dar nu persoanelor care se întorc din statele membre UE și Schengen și Marea Britanie.

Pentru restul lumii este valabilă recomandarea Ministerului de Externe danez de a evita toate călătoriile nenecesare până cel puțin la 31 august 2020. Persoanelor care se întorc din aceste zone le este recomandată ferm carantina pentru 14 zile.

BELGIA: Test COVID-19 sau autoizolare în funcție de țara de proveniență. Masca, obligatorie în zonele aglomerate

De luni, AUSTRIA permite intrarea românilor numai dacă prezintă test COVID-19 negativ sau intră în izolare

COVID-19: MAREA BRITANIE speră să revină la normal de Crăciun. Numărul deceselor, contestat

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!