Skip to content

Danemarca: Este corect ca românii și polonezii să primească șomaj după numai o lună de muncă?

Danezii trebuie să plătească timp de un an cotizații pentru a primi șomajul, dar cetățeni din alte state UE îl pot primi după numai o lună dacă un nou regulament va fi introdus în Uniunea Europeană.

Este în regulă ca un muncitor polonez sau român să aibă dreptul de a primi șomaj după numai o lună de muncă în Danemarca? Aceasta este întrebarea pe care jurnaliștii de la Avisen și-o pun. În aceste zile, dezbaterile pe această temă sunt tensionate. Ministrul Muncii, Troels Lund Poulsen, se luptă ca acest nou controversat regulament UE să fie amânat.

„Est-europenii și alți cetățeni UE primesc acest ajutor într-un timp atât de scurt pentru că ei au câștigat dreptul la șomaj muncind în țara lor de origine”, a explicat Verner Sand Kirk, directorul Danske A-Kasser (Fond de șomaj danez).

Danemarca, Suedia și Finlanda au un sistem diferit față de alte state UE legat de modul cum se acordă indemnizația de șomaj. În aproape toate statele UE există o taxă obligatorie care se reține din salariu.

Așadar, dacă cineva se mută în Danemarca și plătește cotizația pentru șomaj ar putea primi acest ajutor după numai o lună de muncă dacă dovedește că a muncit în țara de origine și și-a plătit taxele cel puțin un an.

Până acum, legislația daneză prevedea că cetățenii UE care muncesc în Danemarca trebuie să contribuie minim trei luni la fondul pentru șomaj pentru a beneficia de indemnizație. La nivel european s-a considerat că pentru a nu încălca dreptul la libera circulație a forței de muncă, trebuie introdusă perioada de o lună, în loc de trei, pentru a primi șomajul.

Pe de altă parte, și danezii care muncesc în alte țări ale Uniunii vor putea beneficia de dreptul de a primi ajutorul de șomaj după numai o lună. Problema este că în alte state, suma primită ca ajutor de șomaj este mult mai mică decât în Danemarca.

Mai mult, și taxele plătite la fondul de șomaj sunt mai mici decât în Danemarca, dar cetățenii altor state UE beneficiază de aceiași bani ca danezii dacă devin șomeri.

În cazul în care cetățeni din alte țări UE vor năvăli să profite de noua reglementare, sistemul danez de șomaj va avea probleme și singura soluție este reducerea indemnizației, spun cei contrari noului regulament.

Parlamentarul Nikolaj Villumsen a criticat noul regulament UE și faptul că Uniunea nu respectă sistemul danez de acordare al ajutorului de șomaj. El consideră că mulți cetățeni UE vor profita de noile prevederi care sunt discriminatorii. Villumsen a declarat că cetățenii UE care muncesc în Danemarca trebuie să contribuie la fondul pentru șomaj exact ca danezii.

Danezii care au plătit la fondul de șomaj mulți ani vor considera o nedreptate ca est-europenii să aibă dreptul la acest ajutor după ce au contribuit numai o lună. Danezul care a plătit 11 luni la fond și este concediat chiar cu o lună înainte de a a avea dreptul la șomaj, probabil nu va considera corect acest lucru, a mai spus directorul de la Danske A-Kasser.

Cu toate acestea, evaluând forța de muncă străină din Danemarca, se observă că cetățenii UE mai mult plătesc taxe în această țară decât primesc ajutoare de protecție socială, a explicat Bjarke Møller director la Tænketanken Europa, o organizație de analiză a politicilor Uniunii Europene. De exemplu, în 2017 numai 41 de cetățeni din alte state UE primeau ajutor de șomaj în Danemarca.