Skip to content

Destituirea lui Trump, aprobată. Urmează un proces în Senat unde ar putea fi achitat

Camera Reprezentanților din Congresul SUA a votat pe 18 decembrie 2019 destituirea lui Donald Trump.

Președintele american este acuzat de abuz de putere și obstrucționarea activității Congresului.

Până acum, democrații, care dețin majoritatea în Cameră, au votat de trei ori împotriva destituirii republicanului Trump, ultima dată în iulie 2019, dar pe 18 decembrie au spus DA!

Acuzațiile au legătură cu faptul că Trump i-a cerut omologului ucrainean să-l ancheteze pe fiul fostului vicepreședinte Joe Biden, rivalul său politic, și apoi a făcut demersuri pentru a împiedica investigația Congresului.

Atât democratul Joe Biden, cât și republicanul Donald Trump vor candida la alegerile prezidențiale de anul viitor.

„Președintele s-a comportat ca și cum ar fi deasupra legii”, a spus Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, în discursul său din plen.

Membră a Partidului Democrat, Pelosi a declanșat procedura demiterii și este al treilea om în stat după președinte și vicepreședinte.

Republicanii au negat acuzațiile aduse președintelui, iar unii au declarat că Trump poate fi demis numai de către cei care l-au ales, nu numai de parlamentari.

„Președintele Trump va rămâne președinte când toate acestea se vor termina. Această demitere a divizat națiunea”, a spus Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Cameră, în discursul său.

Ei consideră procedura declanșată împotriva președintelui doar o răzbunare politică.

Ce se va întâmpla după votul din Camera Reprezentanților?

În Senatul american va avea loc un proces în ianuarie 2020.

Trump ar putea fi achitat exact ca Bill Clinton care a trecut prin aceeași procedură în urmă cu 21 de ani.

Senatul este dominat de republicani, în timp ce Camera, de democrați.

Pentru ca Trump să fie demis, ar trebui ca două treimi dintre senatori să voteze destituirea, ceea ce este puțin probabil.

Numărul republicanilor din Senat este de 53, al democraților este de 45. Acestora li se adaugă doi independenți care ar vota de partea consevatorilor.

Trump este al patrulea președinte american împotriva căruia a fost declanșată procedura de destituire, ceilalți trei fiind Andrew Johnson în 1868, Richard Nixon în 1973 și Bill Clinton în 1998.

Împotriva lui Johnson procedura s-a declanșat ca urmare a destituirii de către acesta a unor oficiali de rang înalt. Nu a fost destituit pentru că nu s-au strâns o treime din voturile necesare. Un singur vot a lipsit pentru destituirea acestuia.

Clinton a ajuns în această situație din cauza scandalului sexual legat de Monica Lewinsky.

El a rămas președinte după ce Senatul l-a achitat în urma unui proces care a durat cinci săptămâni.

În urma scandalului Watergate, împotriva lui Richard Nixon a fost declanșată procedura de destituire în 1973. Acesta a demisionat înainte de finalizarea acesteia.

ANALIZĂ: Dubla măsură a lui Trump și Netanyahu față de atentatele teroriste

TRUMP: Eu sunt produsul Uniunii Europene! Imigranții sunt rușinea Europei!

Legăturile „Coaliției pentru Familie” cu evangheliști americani din tabăra lui Trump