Etnicii români din Ucraina vor fi pedepsiți penal dacă au cetățenia română

Minoritatea română din Ucraina devine victima războiului dus de Ucraina cu Federația Rusă. Sute de funcționari publici din regiunea ucraineană Transcarpatia (Zakarpatska oblast), unde trăiesc și români, vor fi verificați de autoritățile de la Kiev. Acestea vor să vadă câți consilieri locali dețin dublă cetățenie, informează ziarul de limbă română din Cernăuți, Libertatea Cuvântului. Serviciul de Securitate a anunțat, conform aceleiași surse, că persoanele cu dublă cetățenie pot fi verificate pentru a se vedea dacă au acces la secrete de stat.

La sfârșitul lunii iulie 2018, un funcționar public de la Administrația Raională de Stat Herța a fost demis pentru că deținea cetățenia română, scriu jurnaliștii ucraineni. Acesta a încercat să treacă frontiera ucraineană cu pașaport românesc.

Ucraina interzice dubla cetățenie, dar nu există lege prin care persoanele care dețin două cetățenii să fie anchetate. Kievul consideră că dubla cetățenie prezintă un pericol realpentru securitatea și stabilitatea statului. Numele persoanelor care sunt considerate pericol pentru securitatea Ucrainei sunt  publicate pe un un site https://myrotvorets.center, un portal care nu aparține vreunei instituții de stat.

Publicația Libertatea Cuvântului atrage atenția că sutele de mii de ucraineni care au și cetățenie română și maghiară nu pot fi un pericol pentru securitatea Ucrainei. Pentru ei, pașapoartele au însemnat un mijloc de a circula și munci liber în Europa. „Acești cetățeni ani la rând rămân principalii investitori în economia Ucrainei, în condițiile în care anual trimit acasă zeci de miliarde de euro, sumă care depășește împrumuturile cerșite de la FMI”, scriu jurnaliștii publicației amintite.

Procurorul General al Ucrainei, Iuri Luțenko,a declarat că cetățenii ucraineni cu dublă cetățenie vor fi pedepsiți penal și li se va retrage cetățenia ucraineană. Constituția Ucrainei stipulează că „În Ucraina există o singură cetățenie”, dar persoanele care au obținut o a doua cetățenie nu sunt obligate prin lege să anunțe autoritățile despre acest fapt.

Se estimează că în Ucraina aproape 500.000 de persoane au și cetățenie română, maghiară, poloneză și rusă.La recensământul din 2001, românii din Ucraina earu în număr de aproape 151.000. Împreună cu românii care s-au declarat moldoveni, aproximativ 260.000, formează însă al treilea grup etnic, după ucraineni și ruși. Românii trăiesc în regiunile Cernăuți, Odesa, Transcarpatia, Mîkolaiv și Kirovohrad.

Este posibil ca declarațiile procurorului general și investigațiile făcute de autoritățile de la Kiev să aibă ca țintă ucrainenii care au și cetățenia rusă. În acest război ucraineano-rus, victime colaterale sunt și românii. Jurnaliștii de la Libertatea Cuvântului amintesc în articolul lor de scandalul recent în care a fost implicat adjunctul șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei „acuzat de îmbogățire pe căi ilicite, iar opt din rudele lui apropiate dețin cetățenia Federației Ruse”.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?