Skip to content

Europarlamentarii își apără colegii acuzați de fraude cu bani europeni

Imunitatea parlamentară este un mecanism în spatele căruia aleșii se ascund atunci când sunt anchetați.

În România, mulți senatori și deputați au scăpat de urmărirea penală fiind salvați de colegii lor care au votat împotriva ridicării imunității,

Acest lucru se întâmplă și în Parlamentul European. Pe 23 octombrie 2018, la ultima ședință a acestuia, deputații europeni l-au salvat pe colegul lor din Grecia, Manolis Kefalogiannis.

Kefalogiannis face parte din grupul creștin-democrat și a fost acuzat în Grecia de șantaj prin amenințare și fraudă.

Cererea de ridicare a imunității a fost transmisă Parlamentului European pe 31 mai 2017 de către procurorul general al Greciei.

Manolis Kefalogiannis a fost acuzat de tentativă de comitere a unei fraude care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene, prejudiciul fiind de peste 73.000 de euro.

Europarlamentarul ar fi deturnat o parte din salariul asistentului său, în cuantum de 4.240 de euro pe lună, între iulie 2014 și sfârșitul anului 2016.

Europarlamentarii au decis să nu ridice imunitatea colegului grec pentru că „scopul imunității parlamentare este acela de a proteja Parlamentul și pe deputații acestuia de proceduri judiciare intentate în legătură cu activități desfășurate în exercitarea funcțiilor parlamentare și care nu pot fi disociate de aceste funcții”.

Mai mult, în urma audierilor, ei au hotărât că ancheta împotriva lui Kefalogiannis nu ar fi justificată și că motivele invocate de procurorii greci pentru ridicarea imunității sunt îndoielnice.