„De ce lupt în Ucraina”. Așa și-a intitulat francezul Florent Coury mesajul lăsat pe o rețea de socializare după ce s-a hotărât să plece voluntar pe frontul din Ucraina. Povestea lui a fost preluată de euobserver.com, una dintre cele mai renumite publicații europene.
Pe 2 martie 2022, în urma apelului președintelui Zelensky, Counry s-a înrolat ca voluntar străin în armata ucraineană după ce a completat actele necesare la un centru de recrutare din Bruxelles. Familia și prietenii au primit puține explicații cu privire la acțiunile sale.
„Până acum nu eram sigur că voi avea curajul să mă înrolez. În plus, mi-a fost deosebit de greu să-mi explic intențiile din cauza emoției oamenilor pe care îi iubesc”, a explicat voluntarul.
Redăm mai jos mesajul lui Coury și explicațiile pentru care a ales să lupte împotriva lui Putin. Și-a amintit experiența traumatizantă pe care a trăit-o când era adolescent despre războiul din Iugoslavia.
„Nu aveam televizor la mama, dar în vacanță cu bunicii am văzut pentru prima dată un cadavru pe ecran. Era de la bombardarea pieței din Sarajevo (n.r. – Bosnia-Herțegovina) și am păstrat pentru tot restul vieții mele imaginea unui bărbat întins cu capul într-o baltă de sânge.
Am crescut cu o pasiune pentru istorie și geografie, ceea ce m-a condus inevitabil la un studiu al sistemelor comuniste și fasciste, în special stalinismul și nazismul.
Mi-am construit un patriotism scăldat în valorile Republicii Franceze care culminează cu Revoluția Franceză și universalitatea valorilor sale, ceea ce mă face să consider fiecare ființă umană drept al meu frate. Este o istorie care are sens doar din perspectiva demnității.
Ucraina este cauza tuturor oamenilor liberi
Astăzi, văd cetățenii societăților noastre democratice vest-europene prinși în tripla capcană a individualizării digitale, a prăbușirii transmiterii cunoștințelor și a distrugerii interesului colectiv în slujba anarho-capitalismului triumfător.
Aceste capcane provoacă radical democrațiile noastre, privându-le de condițiile de bază necesare existenței lor și, în consecință, de libertățile pe care doar ele ni le garantează.
Nu reușim, individual și colectiv, să ne exprimăm în mod clar, fără rezerve și necondiționat valorile noastre democratice, să ne afirmăm cu mândrie angajamentul față de aceste valori și, în cele din urmă, să ne arătăm zi de zi hotărârea de a le susține cu orice preț.
Astăzi, Ucraina este prima linie a democrațiilor noastre. Între agresor și atacat, între cel mai puternic și cel mai slab, între invadator și cel care își apără casa, nu există loc de îndoială.
Cauza Ucrainei este cauza tuturor oamenilor liberi. Este poate șansa supremă de a ne regenera democrațiile pentru generațiile prezente și viitoare, trasând o linie în nisip care separă democrațiile de inamicii lor.
Nu am ură față de ruși, dimpotrivă. Am studiat limba rusă la cererea mea în liceu, chiar dacă nu mi-a mai rămas mult din ea, apoi am participat la un program de schimb în liceu care mi-a permis să vizitez Sankt Petersburg în 1997 și am primit colegul rus la Paris.
„Nu știu să lupt. Nu am făcut serviciul militar.”
La nivel personal acum, ca bărbat, cu o viață materială foarte confortabilă, cu responsabilități familiale, cum aș fi putut să iau această decizie? Tocmai pentru că pot.
Pentru că, în calitate de cetățean al unei țări libere, conștient că drepturile mele și ale familiei mele, ale concetățenilor mei, derivă exclusiv din îndatoririle mele față de comunitate.
Vreau să le arăt compatrioților și tuturor concetățenilor mei europeni că acea libertate poate fi apărată doar asumându-ne riscul de a sacrifica totul, pentru că refuzăm să trăim ca sclavi.
Președintele Macron a menționat acest lucru în interviul său pentru revista Spiegel în urmă cu câțiva ani: „democrația moare din cauza faptului că și-a ucis propriul eroism”.
Nu știu să lupt. Nu am făcut serviciul militar. Nu pot supraviețui 24 de ore în pădure. Dar pot să fiu martor, să port saci de nisip, să gătesc pentru cei care știu să lupte și să inspir alți europeni din afara Ucrainei.
Lovirea inamicului este bine, lovirea spiritelor este mai bine, spunea mareșalul de Lattre de Tassigny, activ în al Doilea Război Mondial și Primul Război din Indochina.”