Franța și Germania sprijină Republica Moldova în faţa riscurilor de destabilizare

Miniştrii de Externe ai Franţei, Jean-Yves Le Drian, şi Germaniei, Annalena Baerbock, au declarat vineri că sunt hotărâţi să sprijine Republica Moldova în faţa riscurilor de destabilizare cu care se confruntă, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Miniştrii au schimbat opinii despre răspunsul european la războiul din Ucraina şi au discutat despre continuarea şi aprofundarea sprijinului acordat acestei ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului francez de Externe.

„Cei doi miniştri au discutat şi despre situaţia din Republica Moldova şi hotărârea lor comună de a o susţine în faţa riscurilor de destabilizare a acesteia”, a adăugat Anne-Claire Legendre.

Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Republica Moldova a fost zguduită săptămâna aceasta de o serie de explozii, incidente care au stârnit temeri cu privire la riscul extinderii conflictului care devastează Ucraina.

Franţa a declarat marţi că sprijină Republica Moldova în faţa „riscurilor de destabilizare” şi a reiterat „sprijinul pentru integritatea teritorială” a acestei ţări.

Le Drian şi Baerbock au discutat, de asemenea, şi despre „ameninţările la adresa securităţii alimentare” din cauza războiului din Ucraina, unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume. Cei doi „şi-au reafirmat angajamentul de a oferi asistenţă ţărilor care au nevoie” în cadrul preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene – în prima jumătate a anului 2022 – şi a preşedinţiei germane a G7.

Criza alimentară globală, exacerbată de războiul din Ucraina, ar putea împinge în pragul sărăciei zece milioane de oameni din întreaga lume, potrivit Washingtonului.

Rusia este primul iar Ucraina al cincilea exportator mondial de grâu, reprezentând 30% din oferta globală.

De la invazia rusă în Ucraina pe 24 februarie, tone de cereale au rămas andocate în porturi ucrainene precum Mariupol, oraş bombardat şi asediat de armata rusă pentru poziţia sa strategică.

Președintele SUA: Alternativa la sancțiunile dure împotriva Rusiei, un al Treilea Război Mondial – VIDEO

Războiul ruso-ucrainean. Informații false privind încorporarea în Armata Română

Scenariile în care războiul din Ucraina s-ar putea încheia

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!