General declarat decedat, ales președinte al Cehiei

Generalul Petr Pavel, fost şef al Comitetului Militar al NATO şi susţinător al sprijinului militar pentru Ucraina, a câştigat sâmbătă alegerile prezidenţiale din Republica Cehă cu 57,4% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a 93% din buletinele de vot, informează agenţiile de presă internaţionale.

După începerea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Cehia, Petr Pavel s-a trezit în centrul unui incident bizar de dezinformare.

Mai multe instituții de știri cehe și utilizatori ai rețelelor sociale au declarat că au primit e-mailuri prin care se anunța că Pavel a murit brusc în noaptea dinaintea alegerilor.

E-mailul includea un link către un site web aproape identic cu pagina oficială a lui Pavel. Oamenii din spatele acestui anunț fals au ajuns chiar și până la a scrie un necrolog pentru candidat.

Pavel a spus că nivelul de dezinformare a atins un nou nivel: „Da, sunt în viață. Nu m-am gândit niciodată că va trebui să scriu asta. Cineva trimite o versiune falsă a site-ului meu cu vestea morții mele în numele purtătorului meu de cuvânt.”

Câteva ore mai târziu, generalul a postat în glumă o imagine editatată celebrul afiș al filmului James Bond – No Time to Die în care se vede capul său.

Contracandidatul lui Pavel

Rivalul său Andrej Babis a obţinut 42,6% din voturi, potrivit rezultatelor publicate în direct pe site-ul Oficiului ceh de statistică.

Rata de participare în această ţară membră a UE şi NATO, cu o populaţie de 10,5 milioane, a fost de 70%.

Petr Pavel, general în rezervă în vârstă de 61 de ani, s-a prezentat în alegeri drept candidat independent şi beneficiază de sprijinul guvernului de centru-dreapta.

Andrej Babis, un miliardar de 68 de ani, care a ocupat postul de premier între anii 2017 şi 2021, s-a angajat în timpul campaniei să oblige guvernul să susţină populaţia în faţa creşterii preţurilor.

Petr Pavel îl va înlocui pe Milos Zeman, politician controversat, care întreţinuse legături strânse cu Moscova înainte de a face o cotitură în momentul invaziei ruse în Ucraina.

Petr Pavel a promis că va fi un preşedinte independent, neinfluenţat de politica partidelor, că va continua să susţină ajutorul pentru Ucraina sfâşiată de război şi că va sprijini candidatura Kievului pentru a deveni membru al UE.

Petr Pavel este un erou al războiului din fosta Iugoslavie, în timpul căruia el a ajutat inclusiv la eliberarea unor soldaţi francezi. Ulterior el a devenit şef al Statului Major ceh şi a exercitat în perioada 2015-208 funcţia de preşedinte al Comitetului Militar al NATO, fiind astfel cel mai înalt responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice.

Pavel va deveni al patrulea preşedinte al Republicii Cehe după ce aceasta a devenit stat independent, în urma sciziunii paşnice cu Slovacia, în 1993, la patru ani după ce Cehoslovacia a abandonat regimul său comunist totalitar, ieşind de pe orbita Moscovei.

Predecesorii lui Petr Pavel au fost Vaclav Javel, un dramaturg disident anticomunist care a condus Republica Cehă din 1993 până în 2003, economistul Vaclav Klaus (2003-2013) şi Milos Zeman, al cărui mandat expiră în martie.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!