Grav accident feroviar în Grecia. Aproape 40 de morți și 90 de răniți – VIDEO

Un grav accident feroviar a avut loc în noaptea de 1 martie 2023, imediat după miezul nopții, între Atena și Salonic. Până în prezent peste 38 de persoane au fost declarate decedate și alte 85 rănite. Printre ele, și mulți studenți. În Grecia a fost decretat doliu național pentru o perioadă de trei zile.

Coliziunea avut loc între un tren de persoane și unul de marfă lângă localitatea Tempe, accidentul fiind considerat cel mai grav de pe teritoriul Greciei. Ministerul Afacerilor Externe din România a comunicat că momentan nu a primit solicitări de asistenţă din partea unor cetăţeni români.

„Potrivit unui bilanţ intermediar transmis de către autorităţile elene, accidentul s-a soldat cu decesul a 38 de persoane şi cu rănirea unui număr de aproximativ 66 de persoane care au fost transportate la unităţile medicale din apropiere”, se arată în comunicatul MAE.

Presa internațională vehiculează numărul de răniți la peste 85, la spital fiind duși 66 de călători dintre care șase se află la terapie intensivă. În tren se aflau aproximativ 350 de persoane. BBC, care citează surse media locale, susține că 72 de persoane au fost spitalizate.

Grav accident feroviar în Grecia. Aproape 40 de morți și 90 de răniți

În urma coliziunii, cele două locomotive și vagoanele din față ale fiecărui tren au fost distruse complet, cei doi mecanici decedând instantaneu. Apoi, garniturile au luat foc. Pompierii au explicat că este greu să identifice victimele întrucât temperatura la locul incendiului a depășit 1.300 de grade Celsius.

Potrivit presei, impactul a avut loc la ieșirea dintr-un tunel, aflat lângă o autostradă. Președintele sindicatului mecanicilor de tren, citat de AFP, a ajuns la locul accidentului și a declarat că „niciun sistem de securitate, telecomandă şi semnale de circulaţie nu funcţionează. Acest oribil accident ar fi fost evitat dacă sistemele de securitate funcţionau”.

Șeful gării din localitatea Larissa a fost arestat și este acuzat de mai multe infracțiuni, conform BBC. În vârstă de 59 de ani, bărbatul era responsabil de semnalizarea corectă a traficului feroviar. El neagă acuzațiile și dă vina pe o defecțiune tehnică. Mai mulți oficiali din compania feroviară sunt audiați.

Până în prezent nu se știe cum au ajuns ambele trenuri pe aceeași linie de cale ferată. Lipsa sistemelor de securitate performante şi vechimea trenurilor era cunoscută înainte de accident. Calea ferată pe care a avut loc accidentul este una de mare viteză și cea mai importantă a țării, era dublă și avea comenzi automate instalate, dar comutarea și semnalizarea se făceau încă manual.

Trenurile care circulă pe ea sunt operate de Hellenic Train S.A., o firmă privată deținută de compania feroviară națională a Italiei, Ferrovie dello Stato Italiane S.p.A.. Hellenic a aparținut inițial companiei naționale de infrastructură feroviară a Greciei, OSE.

Un accident similar a  mai avut loc în Grecia în 1968 când au decedat 34 de persoane. New York Times, care citează European Data Journalism Network, a publicat faptul că între 2010 și 2018 în Grecia au murit 137 de persoane în accidente feroviare și alte 97 au fost rănite. Aceasta înseamnă o medie anuală de 15 decedați și 11 răniți.

Accident de tren în Germania. Trei morți și zeci de răniți

Tren deraiat lângă Milano. Bilanțul accidentului este TRAGIC

Cel puțin șase oameni au murit într-un accident feroviar produs în Danemarca

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!