Skip to content

Le Monde: Auchan și Leroy Merlin susțin cu produse soldații ruși din Ucraina

Le Monde: Auchan și Leroy Merlin susțin cu produse soldații ruși din Ucraina

Companiile franceze Auchan și Leroy Merlin, ambele deținute de grupul francez Mulliez, susțin soldații ruși în lupta împotriva Ucrainei, dezvăluie Le Monde care a colaborat cu site-ul de investigație rus The Insider și Bellingcat, un grup de jurnaliști specializați în fact-checking și open source intelligence.

Diferite bunuri pe care retailerul Auchan le comercializează ajung la soldații ruși de pe linia frontului, uneori cu complicitatea subsidiarei din Rusia a firmei. Printre produse se numără alimente, îmbrăcăminte, cafea, țigări, plase de camuflaj, mănuși, butelii mici de gaz, truse de bărbierit, topoare și saci de dormit.

Jurnaliștii au obținut acces la emailuri interne ale companiei și au arătat cum ajung aceste bunuri pe front. În plus, filiala Auchan din Saint Petersburg, Rusia, a organizat o colectă, la doar o lună de la invazia rusă, în urma căreia produse în valoare de zeci de mii de euro au fost trimise soldaților ruși și separatiștilor.

Auchan și Leroy Merlin se află în top 10 al celor mai importante companii care operează în Rusia. Auchan este pe locul al zecelea, iar Leroy Merlin pe locul al doilea după VW. O cincime din cifra de afaceri a Leroy Merlin vine din Rusia, iar în cazul Auchan procentul este de o zecime.

Transportul bunurilor pe front a fost organizat de filialele Auchan din cinci orașe. Într-unul dintre supermarketurile Auchan din Rusia a fost înființat un loc unde localnicii pot dona produse pentru soldații lui Putin aflați pe front. Și totul este la vedere pentru că pe afișe scrie clar unde vor ajunge donațiile.

Într-un alt oraș, o organizație de caritate care strânge bunuri pentru armata rusă a anunțat că Auchan este noul lor partener. Compania a precizat că aceste donații strânse în magazinele sale nu s-au făcut cu acordul conducerii, iar compania nu finanțează aceste colecte. Cu toate acestea, șeful organizației s-a fotografiat cu un angajat de vază al magazinului lângă autoutilitara unde se strângeau produsele.

Ancheta Le Monde- Bellingcat – The Insider a scos la iveală faptul că aceste donații pentru soldații ruși de pe front sunt strânse sub pretextul unor ajutoare umanitare. Implicarea unor directori de top din Auchan Rusia în această operațiune este dovedită de emailurile la care jurnaliștii au avut acces.

Una dintre directoare a trimis către cele cinci supermarketuri Auchan din subordine cantitățile de produse necesare, evaluate la aproape 27.000 de euro. Ancheta jurnalistică a scos la iveală că printre așa-zisele donații nu se numără produse pentru femei sau copii.

Pe 23 martie 2022, în timpul discursului din Parlamentul Francez, Zelenski a cerut Auchan și Leroy Merlin să părăsească Rusia și să nu mai sponsorizeze mașina de război a lui Putin. Dar acestea au decis să rămână. Mai mult, Leroy Merlin a construit chiar un nou magazin.

Auchan, Cora şi Carrefour, amendate cu 18,8 milioane de euro