Motivul pentru care cetățenii est-europeni sunt supărați pe Merkel: „Germania a schimbat regulile”

Cei mai noi membri ai UE din Europa de Est sunt furioși pe liderul german Angela Merkel cu privire la gestionarea crizei refugiaților, a dezvăluit un analist politic.

Ivan Krastev a afirmat că țări precum România, Bulgaria și Republica Cehă s-au bucurat de o scurtă “lună de miere” după aderarea la Uniunea Europeană, dar acum cetățenii lor se simt doar folosiți.

Politologul a spus că Angela Merkel “a schimbat brusc regulile” în timpul crizei migranților din 2015, o decizie care a condus la forțarea țărilor mai sarace din estul Europei să accepte cota de refugiați alocată.

El a avertizat că eșecul UE de a conveni asupra unei soluții pe termen lung pentru gazduirea refugiaților și a solicitanților de azil nu face decât să înrăutățească situația. Într-un interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag, dl Krastev a declarat: “Est-europenii se simt acum cei mai mari păgubiți”

În 2015, UE a înregistrat o imensă crestere a numărului de persoane care solicită azil, cu sute de mii de persoane care au sosit pe continent după ce au fugit de conflictele din Orientul Mijlociu și Africa.

Ca răspuns, doamna Merkel a acceptat să primeasca mai mult de un milion de refugiați în Germania.

După ce mai mult de un milion de persoane au solicitat azil în 2016, Bruxelles-ul a avertizat țările est-europene că le vor fi retrase din fondurile UE dacă vor refuza să își asume partea echitabilă din sistemul controversat al cotelor, precizează Daily Express

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat fostelor state comuniste că “solidaritatea” manifestată de UE nu a fost o “stradă cu sens unic”.

Planul s-a confruntat cu o opozitie puternica în țări precum Polonia, Slovacia și Ungaria, însă punerea sa în aplicare a servit doar la răspândirea nemulțumirilor în fostele republici din sfera sovietică, a avertizat Krastev.

El a spus: “Criza refugiaților provoacă o dispută masivă între Europa de Vest și Europa de Est”.

Dl Krastev a adăugat că Angela Merkel a devenit un simbol al unei Uniuni Europene care s-a transformat într-un dușman în ochii multor est-europeni. Decizia sa controversată privind criza migranților a dus la o schimbare a politicii blocului și, în cele din urmă, a rezultat faptul că națiunile mai sărace au fost forțate să accepte refugiați sau riscă să piardă din fondurile necesare.

 

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *