Noi tensiuni între Kosovo și Serbia

Toată lumea a fost luată prin surprindere de decizia guvernului de la Priștina de a impune o taxă de 10% la importurile provenite din Serbia și Bosnia-Herzegovina.

„Am luat o astfel de decizie pentru prima dată în istoria noastră de zece ani ca stat”, a spus premierul Ramush Haradinaj, conform Balkan Insight.

Acesta a adăugat că măsura vine ca urmare a „atitudinii ostile” a celor două țări față de Kosovo, atitudine care ar include amenințări de la Belgrad față de cetățenii care se alătură armatei neoficiale a Kosovo.

Uniunea Europeană a reacționat spunând că așteaptă clarificări de la Priștina deoarece decizia contravine obligațiilor asumate de Kosovo ca membru al CEFTA și subminează cooperarea regională.

CEFTA, Acordul Central European al Comerțului Liber, este un acord comercial de liber schimb a mărfurilor încheiat în 1992.

Scopul CEFTA a fost adaptarea economiilor statelor membre la piața comunitară fără taxe vamale și a fost un exercițiu de preaderare la Uniunea Europeană.

În prezent, statele membre sunt: Macedonia, Serbia, Bosnia-Herțegovina, Moldova, Kosovo, Albania, Muntenegru.  Macedonia a aderat la CEFTA în 2006, iar celelalte state în 2007.

Foste state membre sunt: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, România, Bulgaria și Croația. Acestea au ieșit din CEFTA după aderarea la Uniunea Europeană.

În ultima vreme, relațiile dintre Kosovo și Serbia păreau să se detensioneze, vorbindu-se chiar de un schimb de teritorii ca o formă de a pune capăt tensiunilor, conform SINOPSIS, o platformă media de informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

Premierul sârb a declarat pe 6 noiembrie 2018 că cele două țări sunt departe de a încheia un acord cuprinzător, iar un eventual schimb de teritorii, chiar dacă va fi convenit, nu ar fi suficient pentru un acord de pace.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!