Skip to content

Norvegia: Atac armat la Oslo Pride. Doi morți și mai mulți răniți – VIDEO

atac armat in norvegia

Un bărbat înarmat a deschis focul în zona cunoscută pentru viața de noapte din Oslo, sâmbătă dimineața, ucigând două persoane și rănind grav 10 în ceea ce poliția investighează ca posibil atac terorist în timpul Oslo Pride, festivalul anual al diversității din capitala norvegiană.

Anchetatorii au spus că suspectul, identificat a fi un cetățean norvegian în vârstă de 42 de ani, originar din Iran, a fost arestat după ce a deschis focul în trei locuri din centrul orașului Oslo.

Deși motivul era neclar, organizatorii Oslo Pride au anulat o paradă care a fost stabilită sâmbătă ca punct culminant al unui festival de o săptămână. Unele dintre împușcături s-au auzit în afara London Pub, un bar popular în rândul comunității LGBTQ a orașului, cu doar câteva ore înainte ca parada să înceapă.

Ambasadorii Germaniei și Marii Britanii la Bucharest Pride, marșul diversității LGTB

Avocatul poliției, Christian Hatlo, a declarat că suspectul a fost reținut sub suspiciunea de crimă, tentativă de omor și terorism, pe baza numărului de persoane vizate în mai multe locații.

„Evaluarea noastră generală este că există motive să credem că a vrut să provoace o teamă gravă în rândul populației”, a spus Hatlo.

Hatlo a spus că sănătatea mintală a suspectului este de asemenea investigată. „Trebuie să-i parcurgem istoricul medical, dacă are vreunul”, a adăuat Hatlo.

Împușcăturile au avut loc în jurul orei 1 a.m., ora locală, petrecăreții panicați fugind în stradă sau încercând să se ascundă de bărbatul înarmat.

Olav Roenneberg, jurnalist de la postul public norvegian NRK, a declarat că a fost martor la împușcături.

„Am văzut un bărbat sosind la fața locului cu o geantă. A luat o armă și a început să tragă”, a spus Roenneberg pentru NRK. „Mai întâi am crezut că este un pistol cu ​​aer comprimat. Apoi geamul barului de alături s-a spart și am înțeles că trebuie să fug să mă adăpostesc”.

Român dispărut de patru luni de pe un feribot pe ruta Olanda- Anglia, de negăsit

Inspectorul de poliție Tore Soldal a declarat că două dintre victimele focurilor de armă au murit și 10 persoane sunt tratate pentru răni grave, dar niciuna dintre ele nu este considerată în pericol de moarte.

Premierul Jonas Gahr Stoere a declarat într-o postare pe Facebook că „împușcăturile din afara London Pub din Oslo au fost un atac crud și profund șocant asupra unor oameni nevinovați”.

El a spus că, deși motivul nu este clar, focurile de armă au provocat teamă și durere în comunitatea LGBTQ.

Christian Bredeli, care se afla la un bar, a declarat pentru ziarul norvegian VG că s-a ascuns la etajul al patrulea cu un grup de aproximativ 10 persoane până i s-a spus că este în siguranță să iasă.

„Mulți se temeau pentru viața lor”, a spus el. „În drum am văzut mai multe persoane rănite, așa că am înțeles că s-a întâmplat ceva grav.”

Televiziunea norvegiană TV2 a arătat imagini cu oameni care alergau pe străzile din Oslo în panică, în timp ce împușcăturile răsunau în fundal.

ITALIA: Bătăuș român, plătit cu 2.500 € să strivească mâinile unui chirurg pentru că era gay

Anchetatorii au spus că suspectul era cunoscut de poliție, dar nu pentru vreo infracțiune violentă majoră. Dosarul său penal a inclus o infracțiune de narcotice și o infracțiune cu arme pentru purtarea unui cuțit, a spus Hatlo.

Hatlo a spus că poliția a confiscat două arme după atac: o armă de mână și o armă automată, ambele pe care le-a descris a nu fi „moderne”, fără a oferi detalii.

El a spus că suspectul nu a făcut nicio declarație la poliție și că a luat legătura cu un avocat.

Hatlo a spus că este prea devreme pentru a spune dacă bărbatul înarmat a vizat în mod special membrii comunității LGBTQ.

Parada Oslo Pride, anulată

Totuși, poliția a sfătuit organizatorii festivalului Pride să anuleze parada de sâmbătă.

„Oslo Pride îi îndeamnă pe toți cei care plănuiau să participe sau să urmărească parada să nu se prezinte. Toate evenimentele legate de Oslo Prides sunt anulate”, au declarat organizatorii pe pagina oficială de Facebook a evenimentului.

Norvegia are o rată a criminalității relativ scăzută, dar a suferit atacuri violente din partea extremiștilor de dreapta, inclusiv unul dintre cele mai grave atacuri armate în masă din Europa în 2011, când un bărbat înarmat a ucis 69 de persoane pe insula Utoya, după ce a declanșat o bombă în Oslo, care a dus la moartea a opt persoane.

În 2019, un alt extremist de dreapta și-a ucis sora vitregă și apoi a deschis focul într-o moschee, dar a fost capturat înainte ca cineva să fie rănit, informează Associated Press.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!