Preoți catolici din Polonia, urmașii naziștilor. Ard cărțile care nu le convin

Mai mulți preoţi catolici din Koszalin, nord-vestul Poloniei, au făcut public pe facebook faptul că pe 31 martie 2019 au ars mai multe cărți care contravin dogmelor religioase.

Harry Potter, Twilight sunt considerate sacrilegii. Măști africane și statui cu elefanți, de asemenea.

„Ne supunem cuvântului divin”, au explicat preoții de la grupul religios Fundacja SMS Z Nieba.

În fotografiile publicate pe facebook se vede cum preoții aleg cărțile împreună cu niște copii.

Ştim bine ce prejudiciază, ce nu este bun pentru credincioşi. Unii, se pot simţi şocaţi, dar cei care cunosc spiritul divin vor înţelege”, a explicat un preot pe site-ul de informaţii Na Temat, preluat Adevărul.

Reacțiile nu au întârziat să apară.

O doamnă a comentat la una dintre fotografiile postate că speră să existe pedespse pentru acești idioți.

„Înapoi în Evul mediu, ați făcut-o în fața copiilor. Nu înțelegeți deloc literatura, lumea imaginației și libertatea de exprimare. Îl vedeți pe Satan acolo unde nu este”, a comentat femeia.

Jurnalistul Piotr Szumlewicz a scris: „Încă o dovadă că trebuie să protejăm copiii de preoți”.

Naziștii au făcut același lucru în anii 1930 cu cărțile care conveneau ideologiei fasciste.

Campania de ardere a cărților a fost inițiată de Uniunea Studenților Germani și viza publicațiile care erau considerate subversive și se opuneau nazismului.

Episcopatul polonez a recunoscut faptele, dar au refuzat să comenteze, scrie Adevărul.

Evenimentul a avut loc după slujba de la ora 10.00 de duminică dimineaţa.

„Şi aceste ofrande, care au fost aduse bisericii de-a lungul săptămânii, au fost adunate în faţa bisericii şi a existat un foc”, a povestit un enoriaş anonim pentru postul de televiziune TVN24.

Nu este vorba de arderea unor cărţi oarecare, ci de obiecte asociate cu magia şi ocultismul”, a declarat Jan Kucharski, exorcist şi preot din Gdansk, conform sursei citate

„Este timpul să instaurăm ordinea”, a mai spus el.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.