Skip to content

Sfinția Sa Dalai Lama către un copil: „Suge-mi limba!” – VIDEO

Sfinția Sa Dalai Lama către un copil: „Suge-mi limba!”

Sfinția Sa Dalai Lama, liderul spiritual tibetan, a fost filmat în februarie 2023 când, la o întâlnire publică din palatul său, a cerut unui copil să-i sugă limba. Cei din jur s-au amuzat când băiatul s-a conformat.

Pe 10 aprilie, în urma controverselor iscate, Dalai Lama și-a cerut scuze, scrie presa internațională. În vârstă de 87 de ani, Dalai Lama a refuzat inițial să facă vreun comentariu. Numele real al liderului tibetan este Tenzin Gyatso, iar Dalai Lama înseamnă „supraveghetorul credinței budiste”.

Ulterior, un purtător de cuvânt a declarat că liderul spiritual tibetan „tachinează adesea oamenii pe care îi întâlnește, dar într-un mod nevinovat și jucăuș”.

„Regretă incidentul”, a mai spus acesta. În imaginile prezentate de CNN se vede cum, după ce îi spune aceste cuvinte copilului, băiatul se apropie și face ce i se cere. El ceruse permisiunea Sfinției Sale să-l îmbrățișeze.

„Sfinția Sa dorește să-și ceară scuze băiatului și familiei sale, precum și numeroșilor săi prieteni din întreaga lume pentru durerea pe care l-ar fi provocat cuvintele sale”. Inițial, Dalai Lama l-a sărutat pe gură pe copil, apoi i-a spus: „Și suge-mi limba”.

Videoclipul are 1 milion de vizualizări pe Twitter. Laureat al premiului Nobel pentru pace, liderul spiritual al tibetanilor a fugit în India în 1959 după ce a condus o revoltă împotriva ocupanților chinezi.

Identitatea băiatului nu este cunoscută, precizează CNN. Copilul a fost prezent în palatul din Dharamshala, unde Dalai Lama trăiește în exil permanent, la un eveniment organizat de o fundație filantropică din India.

O organizație importantă pentru drepturile copilului din Delhi, India, a precizat pentru CNN că orice abuz asupra copiilor trebuie condamnat. „Unele știri se referă la cultura tibetană despre a arăta limba, dar acest videoclip cu siguranță nu este despre nicio expresie culturală și chiar dacă este, astfel de expresii culturale nu sunt acceptabile”.