Skip to content

Ucraina interzice prin lege vaccinul Sputnik V produs de Rusia

Parlamentul ucrainean a adoptat pe 29 ianuarie 2021 legea pentru accelerarea procedurii de aprobare a vaccinurilor anticovid. Actul normativ interzice totodată autorizarea vaccinurilor de acest tip fabricate în Rusia, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Guvernul de la Kiev a anunţat că aşteaptă să primească luna viitoare între 100.000 şi 200.000 de doze cu vaccin Pfizer-BioNTech, prin intermediul programului COVAX.

Până în prezent, Ucraina nu a aprobat niciun vaccin, dar autorităţile au afirmat în mod repetat că nu vor autoriza vaccinuri dezvoltate în Federația Rusă.

Rusia are relaţii tensionate cu Ucraina de la anexarea Crimeei în 2014, urmată de conflictele armate din regiunea Donbas, aflată în estul țării.

Rusia a adus sute de tancuri la frontiera cu Ucraina

Ministrul ucrainean al Sănătăţii, Maksim Stepanov, a declarat într-o conferinţă televizată că o anumită forţă politică  a creat un val de isterie despre înregistrarea vaccinului rusesc.

„Puteţi să fiţi isterici pentru multă vreme, pentru că nimeni nu va înregistra vaccinul rusesc în ţara noastră”, a explicat Stepanov.

O companie farmaceutică ucraineană sprijinită de o personalitate a opoziţiei pro-ruse, Viktor Medvedciuc, a anunţat la începutul lunii ianuarie că a depus o cerere pentru ca Ucraina să aprobe vaccinul rusesc Sputnik V.

Această iniţiativă este una controversată având în vedere relaţiile tensionate dintre Kiev şi Moscova.

UCRAINA: Jurnalist german de extremă dreapta, acuzat că a finanțat trei polonezi să comită un atac cu bombă incendiară