Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au aprobat pe 23 ianuarie, la Bruxelles, un nou ajutor militar pentru Ucraina în cuantum de 500 de milioane de euro, potrivit Reuters citată de Agerpres.
Înaintea întâlnirii, Josep Borrell, șeful diplomaţiei europene, şi-a exprimat speranţa că cele 27 state membre vor aproba acest ajutor miliar. UE pregătește și un nou pachet de sancțiuni, al zecelea, împoriva Rusiei. Acesta ar urma să intre în vigoare în februarie.
În noiembrie 2022, Comisia Europeană a propus un ajutor pentru Ucraina de 18 miliarde de euro pentru 2023 care va fi sub forma unor împrumuturi acordate în condiții foarte favorabile. Banii vor fi rambursați în decurs de maximum 35 de ani, începând cu 2033.
Această asistență financiară stabilă, regulată și previzibilă, cu o medie de 1,5 miliarde euro pe lună, va contribui la acoperirea unei părți semnificative a nevoilor de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei pe care autoritățile ucrainene și Fondul Monetar Internațional le estimează la 3-4 miliarde lunar, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Ucraina va putea astfel să plătească salariile și pensiile și să mențină funcționarea serviciilor publice esențiale: spitale, școli, locuințe pentru persoanele relocate etc, dar își va putea reface și infrastructura critică distrusă de ruși.
De la începutul războiului, Team Europe Initiative a strâns 19,7 miliarde pentru Ucraina. Team Europe este alcătuită din instituțiile UE, statele membre, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.
Potrivit Institutului pentru Economie Mondială (IfW) din Kiel, Germania, în perioada care a trecut de la invazia Rusiei și până în noiembrie 2022, mai multe țări au promis și trimis Ucrainei ajutoare financiare.
SUA au promis 50,9 miliarde de dolari în ajutor militar, financiar și umanitar, instituțiile UE – 37,2 miliarde de dolari, Marea Britanie – 7,5 miliarde de dolari, Germania – 5,8 miliarde de dolari și Canada – 5,1 miliarde de dolari. Urmează Polonia, Franța și Norvegia.
Pe de altă parte, Germania a trimis pe 23 ianuarie 2023 în Polonia două unităţi de rachete Patriot care vor fi poziționate lângă frontiera cu Ucraina pentru sprijinirea flancului estic al NATO.
În timp ce oficialii UE decideau la Bruxelles cum să ajute Ucraina, a continuat și războiul diplomatic între Rusia, pe de-o parte, și unele țări baltice, de cealaltă. Ambasadorul rus din Letonia trebuie să părăsească țara în termen de o lună și tot până atunci va fi rechemat și cel leton din Moscova.
Ministerul de Externe din Letonia a comunicat că a luat această decizie pentru a fi solidar cu Estonia și Lituania. Estonia, care expulzase 21 de angajați ai ambasadei ruse în această lună, anunțase tot pe 23 ianuarie că îl va expulza pe ambasadorul rus după ce Putin a luat o decizie similară referitoare la cel estonian.
Estonia, Letonia şi Lituania se numără printre statele membre NATO care cer în mod hotărât Germaniei să livreze Ucrainei tancuri Leopard 2, dar oficialii germani evită să dea un răspuns în această chestiune, motivând siguranța propriilor cetățeni.
Pe de altă parte, guvernul polonez a anunțat că va cere permisiunea Germaniei să trimită în Ucraina tancuri Leopard 2 pe care le deține. Conform angajamentelor, țările care dețin astfel de tancuri au nevoie de acceptul Berlinului pentru a le exporta. Ministrul de Externe al Germaniei a declarat tot astăzi, 23 ianuarie, că țara sa nu se va opune inițiativei poloneze.
Aliat al lui Putin: Livrarea de noi arme Ucrainei va duce la o catastrofă globală