Skip to content

Un soldat rus a povestit unor jurnaliști cum a comis crime de război – VIDEO

crime razboi ucraina

O anchetă Istories, o cunoscută publicație independentă rusă din Letonia unde lucrează jurnaliști care au plecat din imperiul lui Putin, scoate la iveală numele unor soldați ruși care au comis crime de război lângă Kiev. Unul dintre ei a recunoscut nonșalant că a comis crime de război.

De la sfârșitul lui februarie până la începutul lui aprilie, satul Andreevka din regiunea Kiev a fost sub controlul armatei ruse. Retrăgându-se, rușii au lăsat în sat sute de case distruse și jefuite, dar și peste o duzină de cadavre.

Jurnalista Ekaterina Fomina a discutat cu rudele victimelor și a identificat militarii ruși implicați în crime și jaf. Militarii lui Putin i-au luat unui bătrân telefonul smart. În el au fost găsite ulterior 25 de fotografii cu militari ruși.

Istories i-a identificat și a aflat că erau din Brigada 64 motorizată. Numele lor este: Daniil Frolkin, Dmitri Danilov, Ruslan Glotov și Ivan Șepelenko. Mulți locuitori din Andreevka și-au amintit de soldații din aceste imagini și, conform localnicilor, aceștia ar fi fost implicați în jafuri și crime.

Frolkin, intervievat de Ekaterina Fomina (Sursa foto: Istories)

A fost identificată din fotografii și o casă din care soldații ruși au plecat cu medalii de război, două televizoare, un cuptor cu microunde, un cuptor electric și hrană pentru pisici. În plus, cei patru și-au aruncat hainele ponosite primite de la armată și care aveau numele inscripționate și s-au îmbrăcat cu cele găsite în casă.

Toți locuitorii din Andreevka s-au confruntat într-un fel sau altul cu jafuri sau violențe din partea militarilor ruși. Au luat mâncare, electrocasnice, autovehicule și alcool.

În timpul și după ocupația de la Andreevka, unde înainte de război trăiau aproximativ 1.500 de oameni, au fost găsite 13 cadavre cu răni de gloanțe. Potrivit poveștilor localnicilor, au fost împușcați fără proces sau anchetă, uneori fără să fie luați prizonieri sau interogați.

„Pur și simplu nu avea față: totul era albastru, îi era rupt capul. Și apoi l-au împușcat din nou în ceafă”, își amintește Tatiana Ermakova cum și-a găsit soțul, Igor.

În ziua în care Tatiana a găsit cadavrul soțului ei, militarii ruși au intrat în casa familiei Ișcenko. La ora 10:30, Anton Ișcenko, în vârstă de 23 de ani, a fost dus într-o direcție necunoscută. De ce a fost ucis, nu se știe. Dar pe corpul lui, precum și pe corpul lui Igor Ermakov, nu erau doar răni de gloanțe, ci și urme de violență.

La o săptămână după uciderea lui Igor Ermakov și dispariția lui Anton Ișcenko, pe 12 martie, doi prieteni din copilărie, Vadim Ganiuk și Vitali Kibukevici, au fost împușcați pe strada Sloboda din Andreevka. Vecinul lui Vitali, Iuri Mihailovici, a văzut de la fereastră cum au fost duși bărbații pentru a fi împușcați.

Vadim Ganiuk „era un țăran obișnuit muncitor” și nu avea legătură cu armata. Soția, copilul de cinci ani și soacra lui au reușit să părăsească satul pe durata ocupației, în timp ce el a rămas la fermă. A fost găsit împușcat în subsolul casei. „Nu avea jumătate de cap, a fost împușcat în picior”își amintește soacra lui Vadim.

O vânzătoare de la un magazin local, Natalia Simoroz, își amintește că le-a cerut soldaților ruși să le permită să îngroape bărbații. Unul dintre ei a răspuns scurt: „Vrei să te îngropăm cu ei?” Natalia l-a recunoscut din fotografiile din telefonul furat pe Dmitri Danilov, în vârstă de 21 de ani.

Două zile mai târziu, vecinii i-au îngropat pe Vitali și Vadim în curțile lor. Abia după retragerea rușilor, ei au fost exhumați și reîngropați. Localnicii își amintesc că soldații ruși se lăudau cu crimele lor. Cel mai brav dintre ei a fost Daniil Frolkin, el fiind recunoscut din fotografii de mai multe persoane.

Pe lângă cei 13 uciși, mai mult de 40 de persoane sunt încă date dispărute în Andreevka. În iunie, Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că îl suspectează pe Daniil Frolkin că a încălcat legile războiului. Frolkin neagă implicarea în uciderea lui Igor Ermakov.

Jurnalista a discutat cu el și cu un camarad de-al său, Dmitri Danilov. Ultimul a fost surprins că a fost identificat, cu toate că o cicatrice de la ochi l-a dat de gol, și a negat că ar fi sustras electronice din case. Danilov își amintește că inițial, în ianuarie 2022, el și colegii săi au fost trimiși în Belarus „pentru exerciții”. În timpul acestora.soldații au început să își dea seama că ar putea fi trimiși în Ucraina.

„Au spus că acum vom merge timp de trei zile pentru a intimida”, spune Dmitri. El susține că în timpul ocupației din Andreevka au căutat localnici care ar fi dat date despre armata rusă. În plus, susține că nu știe ce s-a întâmplat cu prizonierii luați după ce au fost interogați. Danilov a mai spus că nu a fost implicat în uciderea civililor din Andreevka și nu știe nimic despre civilii împușcați acolo: „99% din știri sunt o minciună: la televizor, în ziare, peste tot. Puțini spun adevărul”. Nu vrea să se întoarcă în război, pentru că „acolo nu e nimic de făcut”.

Daniil Frolkin a explicat jurnalistei că el și colegii lui au fost amenințați că vor fi executați dacă nu intră în luptă. După ce s-a întors din regiunea Kiev ar fi cerut comandamentului permisiunea să fie lăsat la vatră.

El își amintește că un coleg decedat, caporalul Alexander Chiriasov, a fost găsit împușcat în casa Tatianei Tkachenko din Andreevka, unde bea cu un alt militar rus. Cine și pentru ce l-a ucis pe caporalul Chiriasov nu se știe. Frolkin spune că trupul colegului său a fost trimis acasă, dar jurnaliștii nu găsit nicio mențiune despre moartea caporalului.

Întrebat despre jafuri, Frolkin răspunde că el și tovarășii săi au luat doar vin sau bere și mâncare. Militarul nu neagă că armata rusă s-a angajat în jefuri în Andreevka și că persoana care a fost capul răutăților a fost colonelul Viaceslav Klobukov de la Logistică. Tot ce a luat ofițerul a fost transportat cu două camioane în Belarus.

Frolkin, ca și Danilov, spune că nu a ucis pe niciunul dintre locuitorii din Andreevka. Apoi, la câteva ore după prima conversație, Frolkin a sunat-o pe jurnalistă pe messenger și a cerut să fie înregistrat: „Eu, soldat al unității militare 51460, caporal Frolkin Daniil Andreevici, mărturisesc toate crimele pe care le-am comis la Andreevka, împușcarea populației civile, jefuirea populației civile, confiscarea telefoanelor acestora. Luați măsuri pentru a pedepsi comandanții:col. Omurbekov Azatbek Asanbekovici, lt.-col. Dmitrenko, col. Klobukov, și șeful serviciului de informații, lt.col. Romanenko. De asemenea, comandantul adjunct al brigăzii, locotenent-colonelul Prokurat, a dat ordin de împușcare.”

Întrebat de ce ar trebui pedepsit comandamentul brigăzii, Frolkin a răspuns că acesta „nu considera că soldații obișnuiți sunt oameni”. Chestionat dacă a împușcat localnici ca să își răzbune camarazii decedați, Frolkin a mărturisit: „Da. Înțeleg că răzbunarea este un lucru de rahat, dar m-am răzbunat și am înțeles ce făceam. Aceasta este singura persoană pe care am ucis-o în cele șapte luni în care a avut loc operațiunea specială. Am salvat 86 de oameni, am ucis unul. Am ucis unul, dar am vrut să salvez cât mai mulți oameni”.

Cuvintele lui Frolkin sunt confirmate de o conversație interceptată între presupușii ofițeri ai Brigăzii 64 publicată de serviciile de informații al Ucrainei. „Înțeleg că pot fi închis pentru toate aceste informații. Vreau doar să mărturisesc totul și să explic ce se întâmplă la noi. Cred că ar fi mai bine dacă acest război nu ar exista deloc.”, a mai declarat el jurnalistei.

Citiți întreaga anchetă AICI.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK sau X!