Un cetățean suedez, patronul unei stațiuni din Thailanda, a fost condamnat în Statele Unite la 15 ani de închisoare pentru spălare de bani și fraudă cu valori mobiliare. Instanța i-a confiscat stațiunea, câteva case de lux și i-a pus poprire pe conturi în încercarea de a despăgubi miile de victime.
În vârstă de 47 de ani, Roger Nils-Jonas Karlsson a reușit printr-o inginerie financiară cu criptomonede să strângă peste 16 milioane de dolari. El a pledat vinovat pe 4 martie, se arată într-un comunicat al Departamentului de Justiție al SUA.
Potrivit documentelor instanței, Karlsson și-a început afacerea ilegală în 2011, dar arestarea sa în Thailanda, în iunie 2019, a pus capăt escrocheriei.
Karlsson a fost prins în urma unei descinderi a poliției în casa sa din insula Ko Chang, cea mai mare din arhipelagul thailandez. În momentul percheziției, suedezul era căutat de Interpol după ce fusese înregistrată o plângere împotriva sa în SUA.
„Bărbatul ar fi colaborat cu alte 12 persoane pentru a înșela nu mai puțin de 3.575 de victime de peste 11 milioane de dolari SUA”, scria The Phuket News în 2019.
Karlsson își determina victimele să cumpere acțiuni printr-o schemă numită „Eastern Metal Securities”. Acțiunile se achitau cu bitcoin sau alte platforme online de plată.
Le promitea investitorilor câștiguri astronomice, dar încasările erau folosite pentru a-și cumpăra case de lux, o stațiune în Thailanda și un cal de curse.
Suedezul avea mai multe pseudonime, conform Departamentului de Justiție al SUA: Steve Heyden, Euclid Deodoris, Joshua Millard, Lars Georgsson, Paramon Larasoft și Kenth Westerberg.
DANEMARCA: Un român din Suedia, judecat pentru trafic de arme. Ancheta, inițiată de Homeland Security din SUA
El și compania sa, Eastern Metal Securities, au folosit site-ul www.easternmetalsecurities.com pentru a convinge victimele să trimită fonduri folosind un schimb valutar virtual.
Karlsson a recunoscut că a folosit site-ul pentru a invita potențiali investitori să cumpere acțiuni cu mai puțin de 100 USD/acțiune, promițând o eventuală plată de 1,15 kilograme de aur/acțiune, ceea ce însemna mai mult de 45.000 de dolari/acțiune.
Mai mult, escrocul garanta că returnează 97% din suma investită. La proces, el a recunoscut că nu avea cum să plătească investitorii.
În schimb, fondurile obținute de la victime au fost transferate în conturile sale bancare și apoi cheltuite pentru a achiziționa case scumpe și o stațiune în Thailanda.
Întreprinzătorul infractor a folosit și un al doilea site, www.hci25.com, pentru a trimite comunicări false către potențiali investitori pentru a-i atrage într-un fond de pensii.
Reșițean, arestat în Germania. Fraudă în SUA cu 722 milioane USD pe seama idioților