UNGARIA a tăiat accesul vehiculelor de firmă la combustibilul cu preț plafonat

Guvernul ungar a decis să restrângă accesul la combustibilii cu preţuri plafonate şi de asemenea va scoate pe piaţă aproximativ un sfert din rezerva strategică de combustibili pentru a asigura aprovizionarea pieţei, a declarat sâmbătă Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar.

Potrivit lui Gulyas, la recomandarea companiei petroliere MOL, începând de 31 iulie, ora 00:00, preţul plafonat de 480 de forinţi (1,19 euro) pentru litrul de benzină şi motorină este disponibil numai pentru vehiculele proprietate personală, utilajele agricole şi taxiuri, fiind excluse autovehiculele deţinute de companii.

Înăsprirea măsurilor este necesară pentru că rafinăria de la Szazlombatta, principala rafinărie din Ungaria a grupului MOL, va trece printr-o perioadă de lucrări mentenanţă şi nu va putea acoperi necesarul pieţei interne, a precizat Gergely Gulyas.

“Este important de subliniat că Guvernul poate menţine preţul combustibililor plafonat la 480 de forinţi pentru consumatorii de retail”, a spus Gergely Gulyas la un briefing cu presa.

Guvernul condus de Viktor Orban a introdus acest plafon, care conform planurilor actuale ar urma să înceteze la finele lunii octombrie, în ideea de a proteja consumatorii de efectele inflaţiei, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Ulterior, Guvernul de la Budapesta a decis că de preţurile plafonate vor beneficia numai automobilele înmatriculate în Ungaria, o decizie care a provocat o dispută cu Uniunea Europeană.

Directorul general de la MOL, Zsolt Hernadi, a avertizat vineri că ar putea apărea probleme în aprovizionarea cu carburanţi dacă nu vor fi luate măsuri pentru a creşte importurile, având în vedere că rafinăria de la Szazlombatta nu poate produce suficientă motorină pentru a acoperi cererea internă nici măcar în condiţii normale, cu atât mai mult cu cât începând de luni urmează să fie oprită pentru lucrări de mentenanţă, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

UNGARIA: Guvernul declară stare de urgenţă energetică şi intensifică pregătirea forţelor armate

Ungaria: Limită de 50 de litri la achiziționarea de combustibil de la benzinăriile MOL și OMV

Cannabis și ecstasy găsite la fanii lui Viktor Orbán de la Băile Tușnad

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!