Ce se va întâmpla cu limba engleză în Europa după Brexit? Ce limbă va lua avânt după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană? Întrebări deloc banale și motive de dezbatere.

Astăzi în UE sunt 24 de limbi oficiale (bulgară, franceză, malteză, croată, germană, poloneză, cehă, greacă, portugheză, daneză, maghiară, română, olandeză, galeză, slovacă, engleză, italiană, slovenă, estonă, letonă, spaniolă, finladeză, lituaniană și suedeză), însă așa-numitele ”working languages” – adică cele folosite în cadrul instituțiilor – sunt în principal engleza, franceza și germana.

Dar ce se va întâmpla după Brexit? Unii insistă ca franceza să redevină limba diplomației, așa cum a fost secole la rând. Câteva indicii privind această dezbatere există deja: negociatorul-șef UE pentru Brexit, fost ministru francez de Externe, Michel Barnier, a spus că ar prefera să utilizeze limba maternă în cadrul discuțiilor oficiale și se pare că Theresa May a reacționat cu dispreț.

În orice caz este cert faptul că engleza va rămâne în mod inevitabil limba de excelență în întreaga lume fiind folosită în cele mai multe domenii, de la internet la știință, de la finanțe la turism.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *