Skip to content

Atentatul TERORIST din Franța: Jandarmul care s-a oferit ostatic în locul unei femei a murit

Jandarmul-erou care s-a oferit în schimbul unei femei ostatică a teroristului baricadat în supermarket-ul din Trèbes, sudul Franței, a murit. Anunțul tragic a fost făcut pe Twitter de ministrul francez de Interne, Gerard Collomb. Locotentent-colonelul de jandarmerie Arnaud Beltrame, de 45 de ani, a murit din cauza rănilor suferite vineri, 23 martie, pe timpul atacului terorist.

Un prieten minor al lui Redouane Lakdim, autorul atentatului sângeros, a fost reținut în cadrul anchetelor privind atentatul din Carcassonne și Trèbes. Născut în 2000, tânărul a fost arestat noaptea trecută pentru asociere teroristă.

Redouane Lakdim, autorul atentatului sângeros

Președintele francez i-a adus omagii sâmbătă dimineață, 24 martie, lui Arnaud Beltrame, care „a căzut eroic”, a scris Emmanuel Macron într-un comunicat, adăugând că „merită respectul și admirația întregii națiuni”.

Ministrul de Interne Collomb a scris pe Twitter: „Locotenent-colonelul Arnaud Beltrame ne-a părăsit. A murit pentru patrie. Franța nu va uita niciodată eroismul său, curajul său, sacrificiul său. Cu inima îndurerată, transmit apropierea întregii țări familiei sale, rudelor sale și colegilor de la Jandarmeria din Aude”. Mesajul este însoțit de o fotografie a jandarmului cu tricolorul francez. Odată cu moartea lui Beltrame, bilanțul atacului terorist de vineri urcă la patru victime și 15 răniți.

Arnaud Beltrame, jandarmul-EROU

Teroarea s-a reîntors în Franța. Din 1 octombrie 2017, când un bărbat a ucis două tinere în gara Saint-Charles din Marsilia, în această țară nu s-au mai înregistrat atentate teroriste.

Redouane Lakdim, de 26 de ani, marocan cu documente franțuzești, suspectat de radicalizare, a început brusc atacul la Carcassonne și apoi la Trèbes: a furat o mașină și a ucis pasagerul, a tras într-un grup de polițiști și apoi s-a refugiat într-un supermarket în care i-a luat ostatici pe clienți. Pe doi i-a ucis, apoi l-a rănit deosebit de grav pe locotenentul care s-a oferit în mod eroic în schimbul eliberării unei femei.

Lakdim avea antecedente penale pentru infracțiuni comune, trafic de stupefiante și furturi. Dar era și semnalat cu risc de radicalizare: „Însă nu existau elemente care să prevestească trecerea sa la acțiune”, a declarat vineri seara procurorul Francois Molins.

Derularea evenimentelor

Lakdim iese vineri la 10 dimineața din locuința sa în care trăia cu o fată și cu mama și surorile lui. Serviciile secrete franceze știu cine e, îl urmăreau de ani de zile. În 2011 a fost arestat pentru port de arme fără autorizație, în 2016 a făcut o lună de închisoare pentru uz de stupefiante și ultraj.

Întreg traseul sângeros al lui Redouane Lakdim s-a desfășurat pe șoseaua națională 113, strada care unește casa sa de cazarma jandarmilor și, opt kilometri mai în față, de supermarket-ul Super U. Era înarmat. A oprit un Opel Corsa alb și a tras în șofer, apoi l-a ucis pe pasager și i-a aruncat cadavrul într-un tufiș.

A mai mers câțiva metri, până la cazarma de poliție unde patru agenți se întorceau după ce au făcut jogging. S-a apropiat de ei, i-a flancat, apoi a tras de șase ori, rănindu-l grav pe unul dintre ei.

Urmează fuga, în linie dreaptă până la supermarket-ul din Trèbes, în fața căruia a strigat „Allah Akhbar”, „sunt un soldat ISIS, gata să moară pentru Siria”. A intrat trăgând focuri de armă.

A ucis pe loc două persoane: un client în vârstă și un angajat de la raionul de carne. În interiorul supermarket-ului e panică: clienții fug prin ieșirile din spate, un grup găsește refugiu în parcarea unui atelier Renault, alții – la fel cum s-a întâmplat în tragicul atac din ianuarie 2015 la Hypermarché Cacher din Paris din partea lui Amedy Coulibaly – se adăpostesc în camera frigorifică. Lakdim trage, rănește 10 persoane, însă jandarmeria intervine și reușește să evacueze aproape toți clienții.

Teroristul ține cu el o femeie. În acel moment s-a oferit Arnaud Beltrame, șeful jandarmilor, să rămână el în locul femeii. Teroristul, care pe timpul negocierilor a cerut și eliberarea lui Salah Abdeslam, singurul supraviețuitor al măcelului din Paris din noiembrie 2015, acceptă.

Locotenent-colonelul își lasă telefonul mobil pe o masă, conectat cu colegii. Situația degenerează după câteva minute, forțele speciale intervin după ce aud focuri de armă trase de Lakdim asupra lui Beltrame. În special în zona gâtului.

Teroristul este eliminat, în urma intervenției sunt răniți doi oameni de la serviciile speciale. La scurt timp după sosește revendicarea ISIS, care acum este cercetată de anchetatori: prea rapidă față de trecut și mai ales fără ca până acum să fi rezultat vreo formă de aderare anterioară a atacatorului la acțiunile teroriste ale Statului Islamic.

Arnaud Beltrame este în stare deosebit de gravă, moare a doua zi. Emmanuel Macron, președintele Franței, îi aduce un omagiu solemn: „A făcut onoare armei sale și patriei sale”.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!