Birocrația în FRANȚA: Un medic român așteaptă de anul trecut schimbarea permisului de conducere

Loredana-Mihaela Ungureanu nu mai știe cui să i se adreseze, scrie LaDepeche.fr. Din cauza unei încurcături administrative, românca stabilită în localitatea Castres de doi ani ca medic generalist, începând de pe 27 august nu mai are dreptul să-și conducă mașina. Un handicap pentru viața sa privată, dar și pentru cea profesională.

„Trebuie să conduc pentru a-mi putea consulta la domiciliu pacienții și atunci când sunt chemată de gardă”, a declarat medicul care a făcut demersuri încă de la sfârșitul lui 2017 pentru a-și schimba permisul de conducere românesc cu unul francez.

„Am trimis totul la Centre d’Expertise et de Ressources pour les Titres (CERT) din Nantes, autoritate care se ocupă cu eliberarea documentelor”, explică românca. Soțul ei a făcut aceleași demersuri.

Cei doi soți au completat formularele necesare și și-au trimis permisele de conducere la Nantes pentru preschimbare. Amândoi au primit o dovadă cu drept de circulație de la prefectura din Loire-Atlantique pentru a fi în regulă în cazul unui control al poliției.

Soțul ei a primit permisul francez la începutul lui iulie, însă Loredana-Mihaela încă așteaptă. Iar problema principală este că dovada a fost valabilă numai până luni, 27 august.

„Am telefonat de zeci de ori, am trimis e-mail-uri. Însă toți își declină responsabilitatea și eu până astăzi nu am permisul și nici nu am reușit să obțin o prelungire a dovezii”, mai explică medicul.

Fiind contactați telefonic de către jurnaliștii francezi, funcționarii serviciului de comunicare de la prefectura din Loire-Atlantique, unde are sediul CERT, au explicat motivele acestor întârzieri. „Permisele românești nu mai figurează, sau sunt fără detalii, în registrul european al permiselor de conducere RESPER. Am sesizat, pe cale diplomatică, autoritățile române pentru a obține o dovadă privind dreptul de conducere al Dnei. Ungureanu și autoritățile române au la dispoziție șase luni să ne răspundă începând cu data confirmării primirii pe care în mod normal ar trebui să ne-o transmită Ambasada Franceză”, au explicat cei de la prefectură.

De asemenea, prefectura a anunțat că se va ocupa ”de urgență” de emiterea unei noi dovezi cu drept de circulație, cu valabilitatea de opt luni, pentru ca medicul să-și poată vizita cât mai curând pacienții.

Permisul românesc de conducere se poate utiliza în Franța numai până la expirarea sa, apoi trebuie solicitat unul nou eliberat de autoritățile franceze.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA