Skip to content

Condamnări la închisoare pentru traficanți români de migranți pe ruta Franța-Anglia

Zeci de membri ai unei rețele internaționale de traficanți care au organizat transporturi ilegale de migranți între Franța și Anglia, din 2016 și până în 2019, au fost condamnați miercuri, 13 octombrie, la pedepse de până la șapte ani de închisoare.

Condamnările de până la șapte ani de închisoare au fost pronunțate de Curtea Penală din Lille (Franța) împotriva a 21 de membri ai rețelei internaționale de traficanți.

Ancheta a început în 2018

Ancheta a început în portul Calais în august 2018 odată cu arestarea unui șofer român de camion după ce în cabina sa au fost găsiți ascunși trei migranți kurzi.

Interceptările telefonice au făcut posibilă urmărirea mai multor cetățeni români și a unor numere britanice localizate lângă Grande-Synthe și depistarea unor presupuși lideri ai rețelei.

Unul dintre liderii rețelei, Hojjat N., domiciliat în Marea Britanie, a fost condamnat la șapte ani de închisoare și la o amendă de 100.000 de euro. În timpul anchetei, acest bărbat fusese identificat a fi principalul șef din partea britanică, care colecta bani de la migranți, dădea instrucțiuni și plătea traficanții.

Alte douăzeci de persoane din rețea au fost condamnate la sentințe cu suspendare de până la șase ani de închisoare. Curtea a declarat interdicția definitivă de pe teritoriul francez pentru 19 dintre ei.

În principal este vorba de români, printre care Lucian Sabău (42 ani), dat în urmărire, condamnat la șase ani, Flaviu Farcaș, Alin Jecan, Liviu Oejdean, condamnați la cinci ani, dar și de iranieni, irakieni sau afgani, majoritatea fiind șoferi, curieri sau manageri ai companiilor românești de transport implicate.

Până la 14.000 de euro per adult pentru o traversare.

În timpul anchetei, interceptările telefonice au făcut posibilă numărarea a sute de treceri ilegale, estimarea numărului de migranți care au ajuns în Anglia fiind de 327. Alți 140 au fost depistați în Franța.

Aceste interceptări telefonice au scos la iveală și prețurile traversărilor ilegale: de la 10.000 la 12.000 de lire sterline (de la 11.700 la 14.000 de euro) per adult, suma fiind mai puțin mai mică în cazul copiilor.

Șoferii puteau transporta între una și patru persoane, de cele mai multe ori din portul Calais, uneori din Dunkerque și chiar Bruges și Rotterdam.

În total, aproximativ 5 milioane de euro ar fi fost generate de acest trafic.

Un alt lider român al rețelei, Silviu-Ciprian B., va fi judecat în noiembrie, informează France Bleu.

Șofer român, prins cu un migrant ascuns sub patul din cabină: „Aveam nevoie doar de 3.000 de euro pentru a plăti școala fiului meu”

FRANȚA: Șofer român de camion, condamnat la închisoare și amendat pentru trafic de migranți

ANGLIA: Doi șoferi români de camion, arestați pentru trafic de migranți