Skip to content

FRANȚA a eliminat impozitarea bacșișurilor primite de personalul din servicii

Guvernul francez a introdus o scutire oficială de taxe pentru toate bacșișurile primite de personalul din servicii (barmani, ospătari, cameriste etc.), în încercarea de a crește atractivitatea acestor locuri de muncă.

Bacșișul în Franța este opțional, iar francezii înșiși au o reputație de a fi deosebit de zgârciți când vine vorba de a plăti suplimentar pentru un serviciu bun.

Ospătarii și ospătărițele nu sunt foarte prost plătiți în Franța și este o slujbă care are un statut mai înalt decât unele țări precum SUA și Marea Britanie, unde este adesea văzută ca un loc de muncă slab calificat, realizat de studenți sau lucrători temporari.

În ciuda acestui fapt, lăsarea unui bacșiș pentru chelner sau chelneriță este încă considerat un gest prietenos, dacă este opțional.

O nouă lege introdusă la 1 ianuarie a decretat că bacșișurile oferite personalului din cafenele, restaurante sau hoteluri sunt acum scutite de taxe.

Anterior, toate bacșișurile erau impozitate – dar, în practică, mulți dintre acești lucrători nu declarau bancnotele sau monedele dăruite lor de către clienți. În cazul plăților cu cardul a fost mai greu de evitat declararea bacșișului.

Noua lege prevede că indiferent de modalitatea de plată, bacșișurile nu mai sunt considerate venituri impozabile.

Personalul din servicii care câștigă mai mult de 2.565 de euro înainte de impozitare pe lună nu va beneficia de noua scutire de taxe, însă doar o mică minoritate intră în această categorie.

Regula va fi în vigoare până la sfârșitul anului 2023 și are ca scop consolidarea atractivității locurilor de muncă în restaurante, baruri, hoteluri etc., foarte afectate de pandemie.

Potrivit unui raport al serviciului de statistică al Ministerului Muncii, sectorul hotelier și al restaurantelor a pierdut 237.000 de angajați în perioada de douăsprezece luni care a precedat februarie 2021. Valurile succesive de restricții anti- Covid au afectat grav sectorul.

Dar există speranță pentru redresare. Cifrele publicate vineri, 28 ianuarie, arată că economia franceză a crescut cu 7% în 2021, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor vor avea mai mulți bani de cheltuit pentru a lua masa în oraș – și poate pentru a da bacșiș ospătarilor.

În Franța, taxa pentru serviciul chelnerului este de obicei inclusă în factură, motiv pentru care majoritatea francezilor nu lasă bacșișuri.

Dacă doriți să lăsați puțin în plus, mulți francezi spun că 5% din factura inițială este considerată o sumă adecvată.

Buletin românesc fals utilizat în Franța pentru muncă, depistat la frontieră în posesia unui bărbat din Republica Moldova

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!